V gozdu

Žanrdružbeni roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Maja Kraigher
Ključne besede Umori, Zločini, Zločinci, Tragedije
Število strani

293

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Bog me sovraži, oče me sovraži, osovražen sem."

Roman V Gozdu je v domači Irski zavoljo svoje kontroverznosti dvignil ogromno prahu. Edna O’Brien, prejemnica številnih literarnih nagrad in ena najboljših irskih pisateljic, je delo zasnovala na resničnih dogodkih, ki so leta 1994 šokirali irsko javnost. V romanu je mojstrsko naslikala zloveščo, turobno atmosfero, ki bralca ponese v mračni gozd, edino pričo tragične zgodbe. Osrednji protagonist romana je Michen O’Kane. Po materini smrti svojo mladost preživi v peklu prevzgojnih institucij, ki ne uspejo izpolniti svojega poslanstva. S krutimi zlorabami njegov občutek osamljenosti in izoliranosti le še okrepijo in poglobijo rane iz otroštva, ki ga je preživel v neurejeni družini. Michen, ki se že od svojega rojstva počuti kot črna ovca, tako odraste v podivjano in neukročeno zver. Svoje zavetje najde v temačni gozdnati pokrajini, ki je hkrati tudi njegov edini sogovornik, s katerim lahko deli svoje najbolj osebne misli. Večina tistih, s katerimi se srečuje, namreč zavoljo njegovega nasilniškega vedenja raje umakne pogled pred njegovim in Michen z njimi ne vzpostavi pristnega stika. Rane iz otroštva in nemoč institucij, ki mu ne znajo pomagati, ga potiskajo v brezno norosti in O’Kaneova vez z resničnostjo se rahlja. Glasovi, ki mu prišepetavajo, stapljajo resnico z domišljijo in postajajo vse bolj nerazumni in nasilni.

Gozdnata pokrajina, ki se razprostira čez dve grofiji in več mestnih okrajev, dremava gmota zelenja, ki jo pretrga le sem in tja kak borovec, ki je sam samcat pognal v višave, preklasta pokveka s štrlečimi vejicami na obeh straneh, razporejenimi kot križi. Veter, ki se je ujel vanjo, šumota kot morje v daljavi in visoka, vitka debla smrek so tako tesno skupaj, da je njihovo lubje soboljevinasto rjavo, saj postaja svetloba, ki vstopa v območje nesvetlobe, temnejša in temnejša. Ob najbolj odročnem vstopu v prostrano območje zlovešče gore se pod resjem in robidovjem duši lesena koča, kjer je v tistih poblaznelih dneh turobne odrevenelosti razpadala in smrdela mrtva koza. Takrat je v srcih ljudi gozd izgubil svoje staro ime in nekdanjo nedolžnost. (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V gozdu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi