Terenski vodnik po lažeh : kritično razmišljanje v informacijski dobi

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostkanadska književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Andrej Ermenc Skubic
Ključne besede Informacijska pismenost, Mediji, Informacije, Kritično mišljenje, Laganje
Število strani

335

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ste prepričani, da ste informacijsko pismeni in znate prepoznati zavajanje? Premislite znova!

Terenski vodnik po lažeh je knjiga priznanega ameriško-kanadskega avtorja Daniela Levitina, kognitivnega psihologa, nevroznanstvenika, pisca, glasbenika in glasbenega producenta. V terenskem vodniku po lažeh Levitin na poljuden način razkriva številne pasti informacijskega sveta. Skozi poglobljeno analizo bralcu predstavi, kako dezinformacije, psevdodejstva, izkrivljanja in namerne laži oblikujejo našo percepcijo resničnosti.

Levitin ponuja vrsto praktičnih primerov in anekdot, ki ilustrirajo, kako se statistične in besedne manipulacije uporabljajo za zavajanje. Analizira napake v logičnem sklepanju in pojasnjuje, kako lahko te napake vodijo do napačnih zaključkov. Posebno pozornost posveti tehnikam, ki jih uporabljajo mediji, politiki in drugi vplivneži za oblikovanje javnega mnenja.

Opisani so tako teoretični okvirji kot tudi konkretne strategije in orodja za presojo verodostojnosti informacij. Levitin bralcu svetuje, kako kritično ovrednotiti vire informacij, prepoznati pristranskosti in razviti sposobnost razločevanja med resnico in lažjo. V času, ko smo preplavljeni z informacijami iz številnih virov, so Levitinovi nasveti neprecenljivi za vsakogar, ki želi izboljšati svojo informacijsko pismenost in se zaščititi pred zavajanjem.

Levitinivo delo je nepogrešljiv priročnik za razvijanje kritičnega mišljenja v digitalni dobi in obvezno branje za vse, ki želijo razumeti, kako informacije vplivajo na naše odločitve in kako se zaščititi pred manipulacijami v sodobnem svetu.

»Dejstvo je, da človeški možgani pogosto sprejemajo odločitve na osnovi emocionalnih impulzov, šele kasneje iščejo upravičenje zanje. In možgani so zelo zmogljiv samoupravičevalni stroj.«

(str. 146)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Terenski vodnik po lažeh : kritično razmišljanje v informacijski dobi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0