Žanrdružbenokritični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2021
Založba
Ključne besede Kriminal, Mamila, Mobilni telefoni, Ruski pisatelji, Rusija, Korupcija
Število strani

378

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje v telefonu

Dmítrij Gluhovski je slovenskemu bralcu najbolj znan po distopičnem romanu Metro 2033, po katerem so ustvarili vrsto uspešnih računalniških iger, obeta pa se tudi ekranizacija. V romanu Tekst nam tokrat odstira sodobno Rusijo, prežeto s korupcijo in kriminalom. Glavnemu junaku Ilji pokvarjeni policist Petja v diskoteki iz objestnosti podtakne prepovedano drogo, zato se Ilja po krivici znajde v kazenski koloniji v Solikamsku. Prestajanje kazni ga odtuji od njegovih prijateljev in znancev, njegova edina opora ostane le mati. Po izteku kazni se vrne domov, a ugotovi, da je mama umrla tik pred njegovim prihodom. Ilja tako ostane popolnoma sam, brez denarja v ubornem stanovanju svoje mame. Grenkoba zaradi krivice, ki mu je bila storjena in je v zaporu zorela dolgih sedem let, ga privede do maščevanja. Nekega večera počaka Petjo pred nočnim klubom, kamor redno zahaja in ga v navalu jeze umori. Vzame njegov telefon, njegovo truplo pa skrije v kanalizacijski jašek. Korespondence pogovorov shranjene na telefonu mu odstirajo Petjino življenje. Prek telefona vzdržuje vtis, da je Petja še živ, v njegovem imenu komunicira s Petjinimi starši, nadrejenimi v policiji in mafijci, s katerimi je sodeloval. A Iljo najbolj prevzamejo slike Petjine partnerice. Dopisovanje z njo mu razkriva skrivnosti turbulentnega razmerja, hkrati pa se mu začnejo odkrivati stvari, za katere ni vedel niti Petja. Ilja se zaveda, da ima njegova dopisovalna igra omejen rok trajanja. Nekateri Petjevi znanci že sumijo, da je s Petjo nekaj narobe. Koliko časa bo še lahko vzdrževal privid živečega?

Grešniki se ženejo za Bogom, slinijo ga in nadlegujejo s svojimi težavami. Pravičen človek se z Bogom, tako kot z voznikom avtobusa, nima o čem pogovarjati. Pot je jasna – ko te pripelje, izstopiš. (str. 231)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tekst.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja