Spominčice

Žanrdružbeni roman, vojni roman
Narodnostmakedonska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Sonja Dolžan
Ključne besede Moški in ženske, Vojna
Število strani

388

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Makedonski pisatelj Blaže Minevski (1961) je avtor vrste romanov, za Spominčice (Nišan, 2007) pa je dobil tudi kar nekaj nagrad.

Zgodba romana se odvije v nekaj sekundah, a teh nekaj sekund je avtor raztegnil na 388 strani. Prvoosebni pripovedovalec, ostrostrelec, namreč v trenutkih, ki so mu še na voljo, preden ga pokosi strel ostrostrelke, pripadnice nasprotne vojske, prav njej izpove zgodbo svojega življenja. Spomini ga dohajajo nepovezano, brez pravega reda in odvisno od trenutnega navdiha, a z besedami je prepričljiv, dekle na drugi strani merka ga opazuje, z očmi posluša in s kotički ustnic daje vedeti, da ga razume. On pa ji dvori, jo zapeljuje, skuša jo očarati in tako odložiti neodložljivo – strel v tarčo.

Gosto napisan roman je pravi »vrtoglavi pripovedni tobogan«, kakor ga je označil Samo Rugelj v svoji oceni za Vikend. A ne prepriča le slap besed, ki smo mu priča, navdušuje z jezikovnim slogom, ki je izredno bogat, kar je zagotovo zasluga prevajalke Sonje Dolžan. Tudi izbira naslova potrjuje njeno mojstrstvo, saj so spominčice prvo, kar zagleda skozi merek, v njihovi modrini odsevajo tudi njene oči, celo lasje so posuti z njimi. Spominčice so tako simbol nežnosti, a tudi vztrajnosti, saj kljub kruti in prav nič nežni vojni skušajo prav s svojo krhkostjo kljubovati in preživeti. Odličen roman.

Roman je prejel nagrade “Stale Popov” Društva makedonskih književnikov 2008, roman leta pri Jutranjem listu in nagrado mesta Skopje “13.november”.

Niti beseda ne more podaljšati trenutka konca.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spominčice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi