Skrivnost Srži 1: domišljijski roman

Žanrfantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2021
Založba
Ključne besede Fantazijska bitja, Kurenti, Zlatorog (bajeslovno bitje)
Število strani

256

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Rdeči čarovniki, trije skrivnostneži z velikim vplivom in vojsko, prevzamejo oblast v Sončni deželi. V zgodbi spremljamo Ganeja, bivšega vojščaka Knežje vojske, in njegovega prijatelja, nežnega in zasanjanega Jaroslava. Ta ugotovita, da zavojevalci nimajo nič dobrega za bregom, ravno nasprotno. Že v zraku je mogoče čutiti, da se pripravlja nekaj zloveščega, zato se odločita, da se bosta uprla. Ganej je priča prevari in tako se njegovi sumi potrdijo. Z Jaroslavom se znajdeta v središču dogajanja, saj se odločita, da se bosta maščevala in uprla novim voditeljem, s tem pa tudi odigrala ključno vlogo pri obstoju celotnega sveta. Protagonista se tako odpravita na epsko popotovanje, polno zarot, starih pravljic, maščevanja in čarovnij; na poti odkrivata skrivnostne kraje in že skoraj pozabljena bitja in božanstva. Način, na katerega je knjiga napisana, spominja na Tolkienovo pisanje; Konda tudi postreže s pesmimi. Knjiga pa ni le “navaden” ali “še eden izmed” domišljijskih romanov – Konda namreč navdih za svojo zgodbo in protagoniste črpa iz slovenske mitologije. Knjiga je polna zlatorogov, ajdov, kresnikov, eno ključnih bitij v zgodbi je tudi Kurent. Jakob Konda je profesor angleščine, Skrivnost Srži pa je njegov prvenec, ki prinaša svež veter na področju domačih fantazijskih romanov. Avtor je že pripravil nadaljevanje knjige, kjer se Ganej in Jaroslav zoperstavita mogočni vojski pod vodstvom Rdečih čarovnikov.

“Kaj pri sončevi bradi?
Ganej je ostrmel. Njegovi koraki so pljusnili skozi vodno gladino, a pod nogami ni bilo videti ne potoka in ne tolmuna. Le suho listje in vejice. Popolnoma običajna gozdna tla. Še enkrat se je prestopil in znova je nekaj pljusknilo pod njegovimi stopali. Takrat pa se je zavedel, da tla le niso videti tako običajna, kot se mu je zdelo na prvi pogled. Presenečen je spoznal, da se premikajo. Komaj opazno so valovila, gomazela, kot bi listom in vejicam zrasle nožice.” (str. 58)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivnost Srži 1: domišljijski roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0