Siva gora

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, kriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2017
Založba
Prevod Samo Kuščer
Ključne besede Tožbe, Pravna pomoč, Odškodninsko pravo, Premogovništvo, Rak (medicina)
Število strani

397

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Boj za razkritje pretresljivih zgodb sredi premogovniškega pohlepa

Ameriški pisec tako imenovanih pravniških trilerjev v novem romanu razkriva umazane skrivnosti premogovniških družb, ki rudarijo v ameriškem gorovju Apalači. Potem ko mlado pravnico Samantho Kofer po padcu bank sredi gospodarske krize leta 2008 odpustijo iz velike odvetniške firme na Manhattnu, ima ta na voljo le dve možnosti: iskati novo službo, kar je v tistih časih obsojeno na neuspeh, ali pa sprejeti neplačano prostovoljno delo v eni od prostovoljnih organizacij in si s tem ohraniti drobno možnost, da po letu dni ponovno prevzame službo v svojem podjetju. Seveda se odloči za zadnjo možnost, in kmalu se znajde nekje bogu za hrbtom v malem mestu sredi Apalačev, kjer nastopi v službo za brezplačno pravno pomoč za tiste, ki si ne morejo privoščiti odvetnika. Navkljub predsodkom pa ji je tam vse prej kot dolgčas – kmalu se namreč zaplete v nevarno igro lokalnih pravnikov, ki bijejo boj z velikimi premogovnih podjetji, ki s tako imenovanimi dnevnimi kopi ogrožajo zdravje delavcev in življenja prebivalcev okoliških vasi. Pravni boj pa začenja preraščati okvire, in v nevarnosti se znajdejo tako Samantha kot ljudje, ki jo obkrožajo.

Glej tudi:

“Preletela sta naselje in sledila potoku. Ob ozkih podeželskih cestah so stali številni domovi, večinoma bivalne prikolice.
»Ta predel je znan kot rakova kopica. V Hammer Valleyju je največja pogostost raka v Severni Ameriki, skoraj dvajsetkrat večja je od državnega povprečja. Tu najdemo vse hude oblike raka – jeter, ledvic, želodca, maternice in veliko levkemije.« Potegnil je krmilo nekoliko k sebi in letalo se je dvignilo. Poletela sta petdeset metrov nad vzpetino in se nenadoma znašla nad opuščenim premogovnikom. »Tole je pa vzrok,« je dejal. »Dnevni kop na Peckovi gori.« Hriba ni bilo več, vse so zravnali buldožerji, tla je prerasla rjavkasta trava. Zemljat nasip je zadrževal velikansko gmoto črne tekočine. »Premogovne odplake,« je rekel Donovan. »Podjetje Starke Energy je prišlo sem pred kakšnimi tridesetimi leti in odkopalo ves premog. To je bil eden od prvih resnično velikih izkopov v Apalačih. Kar tu so ga prali in vse odplake zlivali v malo jezero, ki je bilo nekoč kristalno čisto.«” (str. 146).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Siva gora.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja