Roppongi : rekviem za očeta

Žanrdružbeni roman, eksistencialistični roman
Kraj in leto izidaCelovec, 2012
Založba
Prevod Lučka Jenčič
Število strani

133

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nekoč je oče dejal Josefu: “Povem ti nekaj, moj sin, ko bo nekoč tako daleč, nočem, da prideš na moj pogreb.” Nazadnje se očetu želja uresniči, Josef se v času očetove smrti pri 98 letih nahaja na Japonskem (v četrti Roppongi), daleč stran od rodne vasi v Avstriji. V Avstriji in Nemčiji zelo znan in večkrat nagrajen avtor Josef Winkler najraje piše o smrti in temu je še kako zvest ostal tudi tokrat. Njegova samoironija in fantastičen občutek za opisovanje detajlov, nas opominja na spregledano v našem vsakdanu, njegovi neposredni opisi smrti in ritualov, ki jo spremljajo, pa nas spodbudijo k (drugačnemu) razmišljanju o smrti, čemur se, če se le da, sicer raje izognemo. Z opisovanjem doživljanja smrti v podeželski avstrijski vasici, polni hinavščine in na drugi strani opisov sežiganja trupel v indijskem Varanasiju, kjer imajo ljudje do smrti povem drugačen, veliko bolj iskren in realen odnos, avtor ustvarja kontrast, skozi katerega se skuša posthumno spraviti s svojim patriarhalnim očetom.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Roppongi : rekviem za očeta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1