Pobby in Dingan

Žanrmladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Dora Mali
Ključne besede Namišljeni prijatelji, Duhovi, Ontologija
Število strani

88

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Tistega dne se je zglasilo deset ljudi vsega skupaj in trdilo, da so našli Pobbyja in DIngan. Neka gospa je prinesla s seboj kozarček, rekoč, da ju ima ujeta v njem. (str. 45)

Pobby and Dingan živita v Lightning Ridge, New South Wales, v glavnem mestu opalov v Avstraliji. Sta namišljena prijatelja Kellyanne Williamson, rudarske hčere: in lahko jih vidi le ona sama. Ashmol Williamson, Kellyannin brat si misli, da bi morala sestra že odrasti – vse do dne ko Pobby in Dinghan izgineta. Kellyanne je neskončno žalostna, saj sta njena prijatelja. Brat, ki jih edini lahko poišče, jih odkrije v rovu, kjer obležita pod zemljo, zasuta. Gre za nenavadno zgodbo angleškega pisatelja Bena Ricea (roj. 1972) in dogaja se v avstralski puščavi med iskalci opalov. Knjiga nas uči videti tisto, kar bi naj videli le otroci ali čiste duše V zgodbi se avtor dotakne ontološkega pojma, življenja in smrti. Po knjigi je bil uprizorjen film Opalne sanje, v letu 2001 nagrajen z the Somerset Maugham Award.

In Dingan je imela opal v popku. In Kellyanne je na avtobusu v Walgett zmeraj sedela na sredi med Pobbyjem in Dingan. In Dingan je bila mirovnica, ker je Kellyanne zmeraj, ko sem Dingan stopil na nogo ali mahnil njen zrak in rekel: “Zakaj me pa ne mahne nazaj, če zares obstaja?”, rekla:”Ker je mirovnica, cepec!” In bila sta dobrega srca, ker se jima je Kellyanna kar naprej zahvaljevala, da sta tako prijazna do nje. In govorila sta angleško ali žvižgala, da sta se sporazumela. In moral si biti posebne vrste človek, da si ju slišal. (str. 69)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pobby in Dingan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi