Pijani zajec

Žanrbasen, pripovedka, strip
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Ljudske pripovedke, Stripi, bajke, Ljudske smešnice, Osamljenost
Število strani

55

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tudi zajci kdaj pregloboko pogledajo v kozarec.

Gotovo nam je vsem dobro poznana lutkovna predstava, ki izhaja iz slovenskega ljudskega slovstva in govori o medsebojnih prigodah simpatičnih gozdnih živalic. Po stripovski trilogiji Zverinice iz Rezije, ki so jo ustvarili Kaja Avberšek, Andrej Štular in David Krančan, je tokrat slednji izmed naštetih objavil še strip Pijani zajec. Tudi to je ena od zgodbic te klasične serije, ki jo je izvorno zapisal Milko Matičetov po pripovedi Dorine Čunkine.
Zgodba je nadvse zanimiva, saj meša elemente bajke, ljudskega slovstva, družbene zgodbe in humoreske. Spremljajo jo prepričljive in odločne črno-bele ilustracije z zanimivimi risarskimi detajli in mehkopoteznimi liki. Besedilo je obogateno z besedami iz rezijanskega narečja.
Zgodba se odvija na podeželju, v Peskem brdu, kjer ima zajec, sicer upokojeni delavec, svojo kajžico. Tu živi zelo skromno življenje in z veseljem pomaga svojemu bližnjemu sosedu pri raznih opravilih. Na božični večer se odpravi v dolino po nakupih najnujnejših stvari, potem pa se odloči iti še v cerkev k maši. V obred se zelo vživi: poje in vzneseno sodeluje. Domov pa se vrne prazen, užaloščen in razočaran nad svojo usodo osamljenega zajca. Zaradi tega se močno opije in razgraja po svoji hišici. Zaradi njegovega divjanja jih kmalu skupi lisica, ki pride trkat na njegova vrata, proseč za nekaj hrane za svoje mladiče. K sreči se lisica izogne najhujšemu in zajčkovemu sosedu sporoči o njegovem silnem razgrajanju. Ta ji sprva ne verjame, a ga naslednji dan le obišče in ga obudi nazaj med žive.
Končni moralni nauk je najbrž jasen: kot pri vseh stvareh, je tudi pri pitju pomembna mera!
Krančanov strip je bil leta 2015 nagrajen za najlepši strip na slovenskem knjižnem sejmu.

Tedaj, ko je prišel domov, je bil pijan in konec! Je komaj našel ključ pod kakim čokom, kaj vem, kje ga je imel, in komaj odprl hišo. Je brcnil v vrata in vstopil, razpihal žerjavico, ki jo je imel pokrito s pepelom, dal butaro gor – samo eno butaro, ker je šparal – pa je imel lep ogenj. Je začel vleči ven in postavljati po klopi žganje, vino, piškote. Enkrat je pel, enkrat jokal, in je rekel: “Jojmene, kako sem nesrečen, brez nikogar, kakor pes! Joj meni, zakaj nisem rajši krepal, joj meni!”
(str. 35-38)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pijani zajec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi