Opozorilo: pričevanja in prerokbe o razsvetljenju vesti

Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod Jernej Zoran
Ključne besede Krščanstvo, življenjske zgodbe, Duhovnost, Razsvetljenje, Prerokbe
Število strani

401

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga Opozorilo prinaša na prvi pogled šokantna življenjska pričevanja o dogodku, ki je posameznikom neizbrisno spremenil življenje, pogled nase in na svet. Ameriška pisateljica in predavateljica Christine Watkins je namreč v knjigi zbrala pričevanja dvanajstih oseb, različnih starosti in stanov, ki so doživeli razsvetljenje vesti. O tem dogodku, ki ga bomo prej ali slej doživeli vsi, so pisali tudi številni svetniki in mistiki iz najrazličnejših obdobij zgodovine – denimo sv. Edmund Campion iz 16. stoletja, blažena Anna Maria Taigi, ki je živela na prehodu iz 18. v 19. stoletje, blaženi papež Pij IX, madžarska mistikinja Elizabeta Kindelmann, ki je umrla leta 1985 ter sveta Favstina Kowalska. Slednja je ena od največjih mistikinj, v svetu pa je najbolj prepoznavna po širjenju pobožnosti k Božjemu usmiljenju.

Slovenski prevod je s spodbudnim priporočilom pospremil jezuit pater Jože Roblek. Tudi sam je izkusil svoje osebno razsvetljenje vesti, v katerem se mu je Bog osebno razodel. Ob tem je doživel dvoje: vso svojo grešnost in obenem neizmerno Božje usmiljenje.

Knjiga pa je v samem bistvu več kot le versko branje. Kot pravi Peter Bannister v uvodu: »Razpravljamo o dejstvu, ki zadeva vse nas: namreč prav vsi bomo doživeli izkušnjo, v kateri nam bo razkrita celostna resnica o življenju, brez možnosti izgovarjanja – slednje je namreč igra, ki jo, resnici na ljubo, mojstrsko igramo vsi. Kadar nas peče vest, se navadno opravičujemo, izgovarjamo ali pozornost preusmerjamo na napake drugih. Tokrat te možnosti ne bo. Naša vest bo razsvetljena in naštete strategije bomo prepoznali kot moralne dimne zavese, kar dejansko tudi so. To se lahko zgodi v obliki »pregleda življenja« tik pred smrtjo, o čemer pričajo številni, ki so se vrnili »z roba« /…/. to se lahko zgodi tudi, ko smo še kako živi, med dramatičnim dogodkom svetovnih razsežnosti, imenovanim razsvetljenje vesti. Ta naj bi nas spodbudil, da bi izboljšali svoje življenje na podlagi stvari, ki bi jih spoznali v zvezi s seboj.«

Opozorilo je knjiga, ki bralca zagotovo ne bo pustila ravnodušnega. Je osupljivo, izzivalno branje, ki daje nekaj odgovorov, ob tem pa odpira mnogo vprašanj. Predvsem pa želi biti prijazna spodbuda, da se vsak dan znova zavemo lastne minljivosti, obenem pa tudi iskreno raziskujemo presežno …

O katerem dogodku govorim? Gre za prelomni trenutek, ko bo vsa sončna svetloba izginila, celoten svet pa bo zajela trdna tema. Nato se bo na nebu pojavila močna svetloba – kot bi trčili zvezdi. Na njenem repu bo znamenje Jezusa Kristusa, ki se bo v svoji veličastnosti zmagoslavno razkril vsem na križu. Skozi luknje na njegovih ranah bodo sijali močni žarki, ki bodo razsvetlili Zemljo – obenem pa bodo prebodli sleherno dušo in razsvetlili vest vsakogar. Vsi bodo videli svoje pretekle grehe in njihove posledice, ne glede na to, ali verjamejo v obstoj Boga ali ne. Opozorilo bo najmogočnejše dejanje usmiljenja za človeštvo od Jezusovega prihoda na Zemljo. Bo tako globalno kot nadvse osebno. Šlo bo za očiščenje vesti sveta, ki je zašel s poti.
Str. 27-28

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Opozorilo: pričevanja in prerokbe o razsvetljenju vesti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 48
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja