Naj me kdo zbudi

Žanrdružbeni roman, fantastični roman, moderni sinkretični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2020
Založba
Ključne besede Potovanje v času, Študentke, Firence, Umetnostna zgodovina, Aristokracija, Podiplomski študij, Barok, Ljubezenski partnerji, Slikarstvo
Število strani

285

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»V bistvu ne bo prišla nikamor. Čeprav bo obhodila ves svet.« (str. 38)

Naj me kdo zbudi je drugi roman slovenske pisateljice Lucije Stepančič, pred njim pa je izdala še zbirki kratke proze Prasec pa tak (2008) in Tramvajkomanda (2016) ter roman V četrtek ob šestih (2011). Pričujoči roman je nastal po motivih iz kratke zgodbe Nekaj nenavadnega avtorice Tanje Mastnak, ki je bila prvič objavljena septembra 2015 v reviji Literatura. Roman govori o slovenski magistrski študentki, ki v dandanašnjih Firencah piše magistrsko nalogo na temo baročnega slikarstva. Že prvi prizor v romanu bralca postavi v središče dogajanja, kjer tudi ostane vse do presenetljivega zaključka romana. Zgodba romana se začne nekega večera, ko na slikarski razstavi glavna junakinja pritegne pozornost uglajenega večstoletnega italijanskega aristokrata, peklenskega zapeljivca Alessandra. Natakar, ki se kasneje v zgodbi še večkrat pojavi kot lik Giuseppeja oziroma Francesca, je tisti, ki dekle tistega usodnega večera usmeri v Alessandrovo naročje. V razkošnem stanovanju v palazzu v Alessandrovem objemu dekle izgubi dušo in postane pogubljena, neznana vsem nerojenim v Firencah, ki jih je kadarkoli poznala. Skupaj z Alessandrom začne drseti skozi čas in prostor, medtem ko stoletja minevajo, ne da bi to zares opazila. Gibljeta se med živimi in mrtvimi, budnostjo in sanjami, ne vedoč, kateremu svetu zares pripadata. Tudi bralec kmalu ne more več jasno razbrati, kaj so sanje in kaj se je zares zgodilo. Sprva v življenju, ki je tako zelo drugačno od njenega vsakdana, uživa, kasneje pa spozna, da morda vendarle ni tako zelo podobno raju, kot se je sprva zdelo. Dogajalni čas v romanu nenehno prehaja med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Roman se žanrsko razteza od ljubezenskega romana, detektivke pa vse do fantastike. Avtorica romana bralca popelje v fantazijski svet onstranstva, kjer se bralec nenehno sprašuje, kaj je resnično in kaj so samo sanje. Roman je bil nominiran za Cankarjevo nagrado leta 2021, prav tako pa je bil nominiran tudi za nagrado kritiško sito 2021. Spremno besedo romanu z naslovom V deželi Ni(Je) je zapisala Urška Perenič.

Je bil to pekel? Je v novodobnih pogojih mučeniško zdolgočaseni nihilizem, prignan do vrhunske muke, tisto, kar so bili v srednjem veku ogenj, žveplo in kužne izparine, v časih baročne znanosti pa mrcvarjenje po secirnicah, nagačevalnicah in vunderkamrah? Ampak tega ga seveda nisem vprašala. (str. 119)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Naj me kdo zbudi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja