Mravljišča v savani

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostafriška književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1996
Založba
Prevod Jana Cedilnik
Ključne besede Oblast, Afrika, Politika, Odnosi, Družbeni problemi, Postkolonializem
Število strani

276

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prijateljstvo ali oblast?

Mravljišča v savani je peti roman pisatelja Chinua Achebeja, izdan leta 1987. Zgodba se dogaja v izmišljeni afriški državi Kangan, ki zelo spominja na Nigerijo. Glavni akterji so trije nekdanji prijatelji iz mladosti, ki so skupaj študirali na Otoku. Vsi trije na svoj način predstavljajo nekakšen steber takratnega vojaškega režima. V Afriko so se vrnili, da bi ponovno vzpostavili državo. Samu je po vojaškem udaru uspelo splezati na sam vrh države, postal je predsednik in okoli sebe postavil svoje ljudi. Tako je mesto ministra za informiranje prevzel njegov prijatelj Christofer Orik, Ikem Osodi pa je postal glavni urednik časopisa, ki ga je kontrolirala vlada. Toda do kam vodijo močne osebnosti prijateljev, različni pogledi na situacijo, dogajanje in vodenje države ter demokracijo in lojalnost do voditelja v že tako politično in gospodarsko razkrhani državi? Ali njihovo prijateljstvo kljub vsemu vzdrži? V zadnjem delu romana se Achebe osredotoči na ženske in nam skozi njihovo zgodbo pokaže tudi drugo plat Afrike. Spoznamo Beatrice, izobraženo ženo Christoferja in Ikemovo ženo Elwino, ki zastopa nižji sloj, vse pa so žarek upanja za boljše življenje v Afriki. Chinua Achebe je nigerijski pisatelj, ki se je v svojih delih posvečal predvsem afriškim političnim razmeram. Leta 2007 je za svoj bogat opus prejel bienalno mednarodno literarno nagrado booker.

Glej tudi:

“Nasmehi, ki so razsvetlili obraze v sobi, posebno pa neutrudljiva razpravljalca, ki sta se morala ustaviti, niso bili namenjeni temu resnemu vprašanju in nizu njegovih odmevov iz brezdanjega prepada žalosti. Obrazi so se veselili, da je konec pregnanstva, da je dvomeči duhovnik, ki mu je Vsemogočni za nekaj časa vzel besedo, ker si je drznil postavljati meje njegovi vsemogočnosti, spet spregovoril.” (str. 241)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mravljišča v savani.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0