Moskva – Petuški : pesnitev

Žanreksistencialistični roman, psihološki roman, socialnorealistični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 2003
Založba
Ključne besede Alkoholizem, Filozofski dialogi
Število strani

155

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Manj jejte, več pijte

Ne, to ni tista uboga iz trpljenja rojena, na večno trpljenje obsojena mati domovina, niti ni tista veličastna, vseobsegajoča, od vzhoda do zahoda razprostranjena dežela. Polna velikih imen, kulturnih zakladov, naravnih bogastev in čudes s katerimi zgodovina bogati in hkrati obremenjuje naše zavesti. Tu ni Dostojevskih, Tolstojev, Leninov, carjev in caric. Ne, tu je le preprosta ruska duša, ki nas ob branju Jerofejevega, prej povesti, kot romana, hočeš ali ne prevzame. Na prvi pogled ga lahko primerjamo z vragolijami Dannyjeve druščine pri Steinbecku, ali pa z nebrzdanimi dogodivščinami zapletene Kerouac-ove osebnosti. Pri taki količini z alkoholom prenasičenih hlapov, ki pri branju kar butajo v nas, pri prav absurdno nesmiselnih receptih za aperitive, s katerimi si junaka lajšata dušo na potovanju od Moskve proti Petuškom, je težko govoriti o vsebini knjige. To ni zgodba z repom in glavo ampak s filozofijo pretkan izlet v polno ali prazno, kakor za kogar. Je potovanje, ki ima svoj cilj, a namen le-tega ni dosega tega cilja temveč tisto kar se dogaja vmes.
Ste pripravljeni iti na pot od prestolne Moskve v kakih 100 kilometrov oddaljene Petuške, kjer potovanje postane pijančevanje in z glavnim likom si deliti steklenico alkohola, svoje misli in svojo dušo? Pot je beg pred peklom v raj, iz sveta groze in nasilja v svet sreče in dobrote.
Avtor knjige, Veenedikt Jerofejev, je bil znan got genij. Vsi so ga občudovali, vključno z akademiki, navadnimi bralci in nadarjeni pijanci. Njegovo delo Moskva-Petuški je bilo sporno v vseh treh ključnih točkah s katerimi se je ukvarjala cenzura: politika, vera in spolnost. Edini izhod je bila samiizdat s katerim je tudi zaslovel, še večjo priljubljenost pa je dosegel po uradni objavi konec 80. let. Napisal ni veliko književnih del, so pa tista, ki jih je napisal spodbudile Ruse k razmisleku o sebi in svojih življenjih, saj je dobro poznal sovjetsko življenje s perspektive navadnega delavca, nejunaka, nenazadnje tiste ruske duše, ki preveva vso njeno zgodovino, človeka par excellence.

Ja. Več pijte, manj jejte. To je najboljše zdravilo proti domišljavosti in površnemu ateizmu. Ozrite se na kolcajočega brezbožca: nemiren je in mrkega obraza, trpi in je nesramen. Odvrnite se od njega, pljunite naj in poglejte mene, kadar kolcam: Jaz verujem, da bo enkrat prišel konec in niti ne pomišljam na kakšen upor zoper Boga, verujem, da je Bog milosten, zato sem tudi sam blag in svetal.
On je milostljiv. On me vodi od trpljenja k luči. Iz Moskve – v Petuške. Skozi pekel na Kurskem kolodvoru, skozi vice v Kučinu, skozi raj v Kupavni – k luči in Petuškom. Durch Leiden – Licht!

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moskva – Petuški : pesnitev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0