Korenine siciljanskega labirinta

Žanravtobiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Ključne besede Italija, Iskanje informacij, Sicilija
Število strani

221

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Moč ljubezni do korenin in iskanje zamolčanih skrivnosti

Avtor Jože Lavrič Cascio (1964), po očetu Sicilijanec, po materi Slovenec, prihajajoč iz zibelke smučanja, Bloške planote je že kot mladenič začel iskati svoje korenine. V svojem prvencu, avtobiografskem romanu Korenine sicilijanskega labirinta, bralcem predstavi svojo življenjsko zgodbo, skozi katero raziskuje svoj izvor, družinske korenine, ki segajo do prelepe Sicilije. Sicilija, dežela mnogih nevarnosti in preizkušenj predstavlja zelo pomemben del njegovega življenja. V enajstih poglavjih romana raziskuje zamolčane skrivnosti iz preteklosti svojih prednikov. Z zanimivim načinom prvoosebnega pripovedovanja bralce vodi po svoji življenjski poti, odkriva različne zgodbe in z nami deli svoje občutke. Njegova zgodba se odvija na več delih sveta. Največji del predstavlja Sicilija. Vsebina je v nekaterih poglavjih zapisana kot potopis z dodanimi zgodovinskimi podatki iz resničnosti, ki zgodbo še izboljšajo. Branje je zelo prijetno, saj je vsebina predstavljena nekoliko skrivnostno, kakršne so tudi avtorjeve korenine. Knjiga ni obsežna, vendar kljub temu z branju prijetnim tiskom prestavi celotno zgodbo, ki avtorju zelo veliko pomeni, kar je tudi razvidno iz njegovih zapisov. Z raziskovanjem Sicilije je nadaljeval in napisal roman o življenju Sicilijancev – Corleone (2020). Napisal je tudi scenarij za dokumentarni film o Siciliji – Levje srce proti mafiji, prav tako pa ni pozabil na Bloke, katerim je namenil svoje drugo delo z naslovom Zgodovina Blok.

»Obsedenost je huda stvar, toda če si obseden z ljubeznijo, si na dobri poti. Življenje je križišče mnogih poti, tudi stranskih, in če nimaš kompasa, ki bi te vodil, hitro izgubiš smer. Potem tavaš, se iščeš, drugi te vodijo in usmerjajo po svoji volji. Sam postajam voznik svojega življenja in intuicija je moj zemljevid, ki je narisala piko in določila smer mojega gibanja.« (str. 65)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Korenine siciljanskega labirinta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi