Koncert za bodečo žico

Žanrbiografski roman, mladinski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Andrej Turk
Ilustracije Jean Claudio Vinci
Ključne besede Pogum, Holokavst, Preživetje, Violončelo, Orkestri, Sestre, Glasba, Judje, Strah
Število strani

146

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Glasba življenja

Italijanska pisateljica Cristiana Pezzetta je zapisala zgodbo Anite Lasker, ki ji je glasba med vojno rešila življenje. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, vendar avtorica knjige poudarja, da se je pri pisanju opirala le na Anitino osebno pričevanje v knjigah, intervjujih ter drugih virih. In kdo je Anita? Judinja, nadarjena čelistka, ki z družino živi v Breslavu (današnjem Vroclavu). V jeseni 1938 se je zaradi študija violončela preselila v nemško prestolnico Berlin, tam jo je poučeval profesor Leo Rostal. Judovskih profesorjev je primanjkovalo, ker so se izselili iz države, arijski pa niso želeli poučevati Judov. Tudi profesorja Rostala prijatelji odpeljejo na varno, nemiri v mestu pa so bili vsak dan hujši. Anita se vrne domov, v okrilje ljubeče družine, v življenje polno strahu, pomanjkanja, skrivanja in trpljenja. Oče je odvetnik, vendar nima več dela, saj judovskega odvetnika nihče noče. Brezskrbno otroštvo in mladost treh sester Roster je le še bledi spomin in redki so trenutki sreče, ko sestre zaigrajo: Mariana klavir, Anita violončelo, Renata pa violo. Po dveh letih vojne je ozračje v Breslavu vse bolj strupeno, ljudje lačni, izmučeni dobivajo živilske bone, ki so veljavni le v judovskih trgovinah, kjer pa ni živil. Anita s sestro Renato dela v tovarni papirja in se nekako znajde. V mestu je vsak dan manj Judov, odpeljali so jih neznano kam… Tudi Anitine starše, babico in nazadnje tudi sestri, Anito in Renato, ki sicer želita pobegniti na svobodo, toda želje so daleč od resničnosti. Nazadnje ločeno prispeta v zloglasno taborišče Auschwitz-Birkenau. Ko nadrejeni izvedo, da je Anita glasbenica, jo po opravljenem preizkusu sprejmejo v taboriščni orkester. Anita najde moč in tolažbo v glasbi in po smrti dirigentke, dekleta postanejo orkester, ki igra skladbo svojega preživetja. Instrumentalna glasba se umakne telesni. Besedilo je ilustrirano v obliki stripa, ki obogati zgodbo in pritegne tudi mlajše bralce. Čas celi rane, zgodbe pa nas opominjajo in skrbijo, da ne bi pozabili.

Koncert je bil popoln uspeh z dolgimi ovacijami. Nastopile so Steffi, Eva, Susi, Renata in Anita, ki je imela tudi solistični del.
A pred tem jo je napadla strašna trema. Srce ji je razbijalo kot ponoreli boben, prsti pa so ji kljub poletni vročini otrdeli. Sprostila se je šele, ko je začela vleči z lokom po strunah. Pozabila je na obraze, ki so zrli vanjo, in se popolnoma prepustila notam, ki so ji prihajale iz srca in ji vibrirale pod prsti. S svojo izvedbo je poslušalce prevzela in jih za trenutek ponesla iz peklenske vsakdanjosti v glasbeni raj. (str. 47)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Koncert za bodečo žico.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi