Kar noč dopušča

Žanrkratka zgodba
Narodnostmalteška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Andrej Pleterski
Število strani

147

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trinajst kratkih zgodb, nagrajenih z nagrado Evropske unije za književnost

V zbirki kratkih zgodb najdemo preplet usod najrazličnejših ljudi. Starec v spodnjem delu pižame in v copatih, s katerimi je stopil v pasji drek, se skuša rešiti likalne deske, pa mu vedno nekdo ali nekaj to prepreči. Peter in Katti skušata rešiti vrano iz dimnika, pri tem pa skoraj ogrozita svojo zvezo. Mark z namišljeno zgodbo, da se nahaja sredi državnega udara v Malaviju, skuša pritegniti pozornost Sophie, ki ga je zapustila. Po škofovem vrtu pa se sprehaja gola ženska. Sin z obiskom nekdanje očetove ljubice v Španiji, izpolnjuje očetovo zadnjo željo. Na pogrebu veleposlanice, pa se hahljamo ob zgodbah ki si jih izmenjujejo udeleženci pogreba. Zgodbe so ujete med kratek prolog in epilog. Prav vse zgodbe, čeprav so na prvi pogled neverjetne, bi se lahko zgodile slehernemu izmed nas.

Glej tudi:

“Smešno, kako hitro se življenje lahko zasuka. V enem trenutku si zgoraj – samozavesten, da te nič ne more potolči, niti vsi lizuni niti urnik, nabit s sestanki – v naslednjem pa si naenkrat na dnu, kot kuščar, ki se skriva v suho grajenem zidu, preveč oprezen, da bi zapustil svojo luknjo. Zato se je, ko je zaslišal, da mu je poštar nekaj vrgel v nabiralnik, odpravil tja z nelagodnostjo, sorodno ribi, ki se približuje čudnemu predmetu. Vzel je ovojnico in na njej zagledal imenitni logotip škofije. V njej pa našel škofovo pismo. Tako torej, čeprav škof ni zbral poguma, da bi ga obiskal, je premogel vsaj toliko sodobnosti, da je poslal pismo.”
(str. 91)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kar noč dopušča.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5