Ime vetra : prvi dan kraljemorčeve kronike

Žanrfantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Sergej Hvala
Ključne besede Kronike
Število strani

755

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

25-26 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"V mesečini sem stopal po krajih, o katerih drugi nočejo govoriti niti podnevi. Govoril sem z božanstvi, ljubil ženske in pisal melodije, ob katerih začno pevcem liti solze. Nemara ste slišali zame."

Prvenec ameriškega pisatelja sledi tradiciji visoke fantazije, v katero spadajo tudi dela J.R.R. Tolkiena, Ursule Le Guin in G.R.R. Martina. Mlademu Kvtohu zle sile ubijejo starše in vse, ki jih ima rad. Odrašča v krutem in negostoljubnem okolju, iz katerega se reši z odhodom na Univerzo, iz katerega izrazito izstopa ter hitro postane predmet govoric in junak mnogoterih zgodb. Kljub mladosti se zapriseže, da bo temne sile, ki so mu odvzele starše, poiskal in uničil. Zveni znano? Morda je zgodbena linija zares od daleč podobna tisti iz cikla o mladem čarovniku Harryju Potterju, pa vendar zgodba ponuja mnogo več kot le to. Kvothe, ki ga že od mladih nog uvajajo v veščino “čutenjstva”, se želi naučiti Imena vetra, da bi našel in uničil skrivnostne Čendrijance, ki živijo v mitih in pripovedkah … Opisi sveta krutosti, ki vlada tako v mestu, kjer je Kvothe pred vstopom v Univerzo prisiljen za preživetje krasti in beračiti, kot v sami Univerzi, se mešajo z liričnimi opisi Kvothove ljubezni do znanja, pripovedk in glasbe, tako da se bralec nehote scela potopi v nenavadni svet, kot ga pred nami ustvarja pripovedovalec. Ime vetra je uvodni roman cikla Kraljemorčeve kronike, nadaljevanja pa že nastajajo.

Nekaj v brnenju Kvothovega glasu je prekinilo njuno bolščanje. Ko sta se ozrla vanj, se je zdelo, da za pultom stoji drugačna sila drugačen mož. Priljudni krčmar je izginil in zamenjal ga je temen in nevaren mož. Tako mlad je še, se je čudil Zapisovalec. Nikakor jih ne more imeti več kot petindvajset. Kako sem lahko bil tako slep? Lahko bi me zlomil v rokah kot dračje. Kako sem ga – čeprav samo za trenutek – mogel imeti za krčmarja? Nato je zagledal Kvothove oči. postale so tako temnozelene, da so bile skorajda črne. To je mož, ki sem ga iskal, je pri sebi pomislil zapisovalec, to je mož, ki je svetoval kraljem in hodil po starih poteh, kjer ga je vodila le njegova pamet. To je mož, čigar ime je na Univerzi tako pohvala kot psovka.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ime vetra : prvi dan kraljemorčeve kronike.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 117
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Morda vam bo všeč tudi