Hlapci: ko angeli omagajo

Žanrstrip
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBevke, 2017
Založba
Ključne besede Stripi
Število strani

173

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Za stripe rojeni, za stripe vzgojeni! – Učitelj Jerman

V okviru projekta Cankar v stripu so leta 2017 nastale stripovske interpretacije treh Cankarjevih del. Mladinski pisci in ilustratorju so za Cankarjevo leto v parih skušali največjega slovenskega pisatelja približati mladim. Med nastalimi stripi so poleg Hlapca Jerneja in Mojega lajfa tudi Hlapci: ko angeli omagajo, interpretacija kanonične drame iz leta 1910. Ustvarila sta ga pisatelj Andrej Rozman – Roza in ilustrator Damijan Stepančič. Zgodba je primerljiva s prvotno dramo, z Rozmanovim dodatkom dveh angelčkov, katerih naloga je v ljubezni združiti Jermana in Lojzko. Pri spremljanju nam že znane zgodbe prideta do neprijetnih spoznanj glede človeka in vere. Stepančičeve strašne ilustracije medtem spretno predstavijo distopično atmosfero literarne podlage. Protagonisti so narisani kot junaki ljudstva, antagonisti pa kot črne prikazni in zaviralci napredka. Rozmanovi in Stepančičevi Hlapci so odlična predelava klasične Cankarjeve drame za nove generacije. Izdajo dopolnjujeta izčrpni študiji Mladena Dolarja in Ane Perne.

“Zdaj pregledujem zgodovino protireformacije. Takrat so v naših krajih pobili polovico poštenih ljudi, druga polovica pa je pobegnila. Kar je ostalo, je bila smrdljiva drhal. In mi smo vnuki svojih dedov.

In kaj je ta protireformacija, ki ga zanima bolj od Lojzke?

Verski boji. To je nekaj, kar mi zelo težko razumemo.” (str. 61-62)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hlapci: ko angeli omagajo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja