Žanrdružbenokritični roman
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2009
Založba
Prevod Nikolaj Jež
Ključne besede Vojne žrtve
Število strani

151

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman poljskega pisatelja spregovori o tematiki nasilnih povojnih očetov, pasivnih mater in mladih ljudeh, ki ob tovrstnih starših postanejo brezdomci. Čeprav imajo kje bivati, nimajo doma. V knjigi spremljamo več generacij starega K. Gospod “Kdorkoli”;) je zgradil mogočno in trdno hišo, da bi bila varen dom naslednjih generacij, a pride vojna in zgodi se vse prej kot to. Pritličje so prisiljeni oddajati, več bratov med vojno umre, ti, ki so ostali, so zapleteni v sprevrženo sobivanje. Hči starega K. je devica, živi z bratom, ki je tudi samski, tretji pa je nadstropje višje z ženo in sinom. Sin zapiše zgodbo. O očetovih vzgojnih prijemih, nasilju, travmi, gnoju, ki vre iz greznice in smradu, ki se oprime vsakogar iz te družine. Roman krasi grenko-parodična pronicljivost. Bralec, ki je poskusil kaj podobnega, v glavnem junaku najde intimnega prijatelja.

Želel sem si le, da bi vsaj za hipec izbruhnila kakšna manjša vojna, četudi samo v našem mestu, kakšna vstaja enih proti drugim. Potem bi bil stari K. eden tistih enih, jaz pa bi bil eden tistih drugih. Imel bi puško s pravimi naboji. Prvi in zadnji sovražnik, ki bi ga ustrelil, bi bil stari K. Potem bi vstaja spet prešla v popolnoma mirno stanje, eni bi se sporazumeli z drugimi, časopisi bi pisali, da je padel samo en človek, to je toliko kot nič, saj v vojni sicer umre na miljone ljudi.
(str. 49)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gnoj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2