DEVETSTO: monolog

Žanrkratka zgodba
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2000
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Glasbeniki, Morje, Ladje, Geniji, Jazz
Število strani

61

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Genialni džezovski pianist Danny Boodman T.D. Lemon Devetsto je vse svoje nenavadno življenje preživel na veliki ladji čezoceanki. Revni starši, ameriški emigranti iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, so ga v kartonasti škatli na klavirju zapustili na parniku Virginian, ko je imel samo deset dni. Posvojil ga je navadni ladijski trmnopolti delavec, ki mu je nadel njegovo posebno ime s kartonaste škatle. Deček se je razvil v genialnega džezovskega pianista s posebnostjo – za vedno postane del ladje in ladja del njega. Zgodba je ganljiva, dramatična, hudomušna in duhovita. Dotika se glasbe, prijateljstva, bivanja v primarnem smislu, razsežnosti morja in umetnosti. Napisana je kot dramsko delo in po njej je posnet prav poseben film. Knjiga je kljub skromnemu obsegu (ali pa prav zato!) prava poslastica, zahvaljujoč tudi čudovitemu prevodu Maje Novak.

“Lahko bi pomislil, da je blazen. Vendar ni bilo tako preprosto. Kadar ti nekdo opiše, do pike natančno, kako diši Bertham Street poleti, potem ko je ravno nehalo deževati, nimaš pravice pomisliti, da je blazen, samo zaradi enega samega butastega razloga, namreč zato, ker v Bertham Streetu še nikoli ni bil, on že ne. V očeh nekoga drugega, v besedah nekoga drugega je bil Devetsto res vdihaval tisti zrak. Po svoje: ampak nič manj zares. Mogoče res nikoli ni bil videl sveta. Ampak že sedemindvajset let je svet prihajal in odhajal s tiste ladje: in že sedemindvajset let ga je on, na tisti ladji, zalezoval. In mu je kradel dušo.” (str. 32)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige DEVETSTO: monolog.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 49
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Dela avtorja