Dekle z bisernim uhanom

Žanrbaročni roman, erotični roman, ljubezenski roman, zgodovinski roman
NarodnostAmeriške književnosti
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Irena Trenc-Frelih
Ključne besede Portretno slikarstvo, 17. stoletje, Nizozemci
Število strani

188

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ujetnica skrivnostnega portreta

Dekle z bisernim uhanom je roman ameriško-britanske pisateljice Tracy Chevalier, ki je prvič izšel leta 1999. Knjiga je zgodovinska fikcija, ki temelji na resničnem življenju in delu nizozemskega slikarja Johannesa Vermeerja ter slavni sliki Dekle z bisernim uhanom.

Zgodba je postavljena v Delft na Nizozemskem v 17. stoletju. Glavna junakinja je mlado dekle po imenu Griet, ki se zaposli kot služkinja v Vermeerjevi hiši. Griet kmalu postane ne samo gospodinjska pomočnica, temveč tudi Vermeerjeva tiha sodelavka pri njegovem umetniškem delu. Postopoma začne razumeti svet umetnosti in razvija občutljivo razmerje z Vermeerjem, ki jo spodbuja k raziskovanju njenega skritega talenta in ustvarjalnosti.

Sčasoma Vermeer uporabi Griet kot model za eno svojih najznamenitejših slik. To povzroči napetost med člani družine in Griet ter izpostavi družbene razlike in omejitve, s katerimi se sooča. Roman raziskuje teme umetnosti, lepote, razrednih razlik, spolnih vlog in družinskih konfliktov.

Chevalierjeva mojstrsko zajame duh časa in kraja ter bralca popelje v svet nizozemske zlate dobe. Njen slog je bogat z detajli, kar omogoča bralcu, da začuti vsakdanje življenje v Vermeerjevi hiši in ulicah Delfta.

Za tiste, ki imajo radi zgodovinsko fikcijo in umetnost, je Dekle z bisernim uhanom očarljiv in poglobljen vpogled v eno najbolj skrivnostnih slikarskih mojstrovin vseh časov. Knjiga je bila leta 2003 tudi prirejena v istoimenski film z Scarlett Johansson in Colinom Firthom v glavnih vlogah.

“Potegni avbo nazaj z obraza” je ukazal nekega dne.

“Nazaj z obraza, gospod”?  sem bedasto ponovila in to takoj obžalovala. Ljubše mu je bilo, če nisem govorila in sem samo ubogala, kar je naročil. Če sem že spregovorila ,je moralo biti tehtno.

Ni mi odgovoril. Stranico avbe, ki mu je bila bliže, sem si potegnila nazaj z lica. Poškrobljena konica me je popraskala po vratu.

“Še bolj,” je rekel. “Rad bi videl linijo tvojega lica.”

Obotavljala sem se, potem pa sem jo potegnila še bolj nazaj. Njegove oči so potovale po mojem licu.

(str. 147)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dekle z bisernim uhanom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 796
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 9

Dela avtorja