Dama z magrebskim psičkom : novela

Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Narodnostromunska književnost, švicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Tina Štrancar ... Et Al.
Ključne besede Balet, Ljubezenska razmerja, Priseljenci, Varanje
Število strani

130

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Romantična novela o iskanju samega sebe.

V noveli, ki obsega komaj sto strani, v glavni vlogi nastopa Anna: ženska, baletna plesalka, zdravnikova žena. Zakon s svojim možem, sicer navidezno popoln, je ne izpolnjuje in z lahkoto ter neobremenjenostjo pripoveduje o svojih preteklih ljubimcih. Rada pohajkuje po mestu s svojim psičkom, občuduje lepote Züricha in uživa proste trenutke med baletnimi vajami in nastopi. Nekega popoldneva spozna Gürkana, turškega Kurda, ki z družino živi na podeželju v bližini Züricha. Skupaj se zapleteta, a Anna kmalu afero zaključi. Pa vendar kasneje spozna, da do njega goji globlja čustva.
Novela izrisuje nasprotja med meščanskim in vaškim, žensko in moškim različnega porekla, hkrati izpostavlja osamljenost in hrepenenje po drugačnem življenju. Avtorica v zgodbo vtke poetične opise mesta, sicer pa je zgodba napisana minimalistično – nemara celo nekoliko preveč, saj se zna zgoditi, da bo bralec pogrešal nekoliko bogatejšo notranjo izpoved glavne nastopajoče.

Vsi verjamemo, da je naša mladost enkratna in da je nobena druga mladost ne more ponoviti, je pomislila Anna. Kaj šele balet, tam si po tiho prepričan o lastni enkratnosti, čeprav ne počneš nič drugega, kakor da smukneš v vlogo, ki jo je napisal nekdo drug in ki so jo skoraj gotovo že prej in potem vedno znova plesali drugi – še vedno si domišljaš, da lahko s takšno neponovljivo globino in pristnostjo to vlogo odplešeš le ti.
(Str. 88)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dama z magrebskim psičkom : novela.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 30
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi