Črna dalija

Žanrkriminalni roman
NarodnostAmeriške književnosti
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Teja Bivic
Ključne besede 21. stoletje, Korupcija, Nasilje nad ženskami, Policija, Umori
Število strani

348

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kriminalni roman, ki temelji na enem od najbolj šokantnih umorov 20. stoletja

Nasilje, korupcija in zarote predstavljajo rdečo nit večine kriminalnih romanov ameriškega pisatelja Jamesa Ellroyja (1948), ogromno prahu pa je dvignil že s svojim prvencem Črna dalija (1987), ki sicer predstavlja prvi del t.i. losangeleškega kvarteta, serije štirih romanov, postavljenih v mesto glamurja, Los Angeles. Ellroyjev roman je navdihnil resničen in nikoli razrešen umor popolnoma anonimne igralke Elizabeth Short, bolj znane po vzdevku Črna dalija, katere močno razmesarjeno truplo so našli 15. januarja 1947, navkljub intenzivnemu medijskemu poročanju senzacionalnističnih medijev in pogostem kopičenju osumljencev (teh naj bi bilo okoli 150) pa njenega morilca niso nikoli našli. V romanu igralkin umor preiskujeta nekdanja boksarja, sedaj pa pripadnika losangeleške policije Bucky Bleichert in Lee Blanchard, ki se zapleteta v mrežo prevar, laži in korupcije, hkrati pa dvojica spoznava pogosto zamolčano in tragično plat iskanja igralske kariere v navideznem mestu filmskega glamurja.

Ko je bila še živa, je nisem poznal. Obstajala je skozi druge, kazala se je v poteh, na katere jih je pognala njena smrt. S preiskovanjem preteklosti, z iskanjem dejstev in ničesar drugega, sem jo poustvaril kot žalostno dekletce in cipo, v najboljšem primeru kot nekaj, kar bi lahko bila. Toda ta opis bi kaj lahko veljal tudi zame. Želim si, da bi ji lahko naklonil brezimen konec, jo pregnal z nekaj skopimi besedami v končnem poročilu detektiva za umore. Kopijo bi poslal mrliškemu ogledniku in uredil papirje, ki bi jo pospremili na pokopališče. Ta želja ima samo eno napako; takšnega konca se ne bi želela. Najsi so dejstva še tako kruta, hotela bi, da o njih izve ves svet. In ker sem njen velik dolžnik in edini, ki poznam svo zgodbo, sem se odločil napisati te spomine.

(str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Črna dalija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 146
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi