Človek v holocenu

Žanrnovela
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Renata M Zamida
Ključne besede Prazgodovina, Osamljenost, Starost, Starostne bolezni, Vlažnost
Število strani

109

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Človek se je pojavil v Holocenu."

Gospod Geiser, edina oseba romana (če odštejemo obiskovalca, nemškega astronoma, in ob koncu njegovo hčerko) se je v odročni švicarski dolini na meji z Italijo naselil že pred leti. Vdovec, ki se mu vse bolj pozna starost, se znajde sam sredi večdnevnega naliva ob koncu avgusta, brez elektrike in drugih povezav s svetom. Resda vsaj za silo na varnem (v klet njegove hiše sicer pronica in v njej zastaja voda), je kljub vsemu zbegan. Po tem, kar opazi na svojem vrtu, sluti, da okolica drsi, da se prožijo na videz nedolžni plazovi, ki pa bi nekoč lahko zasuli in izbrisali celo področje. Zato vzame v roke splošno enciklopedijo (kot kaže, je bil nekoč profesor) ter proučuje geološke značilnosti pokrajine, prva živa bitja na tem območju v prazgodovini in še kaj. V Bibliji prebira zgodbo o vesoljnem potopu. Najprej skuša prepisovati odlomke, ko pa mu delo postane prenaporno, iz enciklopedije gesla kar izrezuje ter jih lepi na steno dnevne sobe. Pri čemer seveda pozabi, da bi bilo besedilo na drugi strani lahko prav tako uporabno. Skozi (za bralca mestoma nesmiselno in čudaško) početje se vse bolj kristalizira Geiserjevo pešanje spomina, ki se nazadnje sprevrže v blago možgansko kap. Geiser (pripovedovalec glavno osebo vseskozi spoštljivo naziva gospod Geiser) se nazadnje sam začne spraševati, čemu vse to znanje, ki ga je nakopičil na steni. V noveli sta še posebej izpostavljena dva trenutka Geiserjevega življenja. Prvič, ko se kljub nemogočemu vremenu odpravi na daljši sprehod v okolico in se bralec že začne bati, da se mu bo zgodilo kaj hudega, in drugič, pustolovščina izpred več desetletij, ko sta se z bratom nesrečno zaplezala med alpinističnim vzponom, a se tudi takrat srečno rešila. Pripoved o staranju, pešanju spomina, pa tudi o tem, da ni treba kar tako obupati. V enem izmed odstavkov je lepo zapisano, da se zmeraj najde kaj za početi, tudi če človek npr. neha upravljati podjetje. Na videz žalostno, a mestoma tudi kar humorno, prav gotovo pa zelo berljivo. Sama sem npr. ob drugem branju izpuščala Geiserjeve izrezke, a pripoved je bila prav tako strnjena celota, dojemljiva brez prevelikega naprezanja.
Pripis 25. avgusta 2017:
Le dan po tem, ko sem vnesla gornji zapis, je alpsko vas na švicarsko-italijanski meji zasul plaz blata in kamenja. Max Frisch je torej imel še kako prav.

Glej tudi:

Bolj kot udor kamnitega zidu na vrtu bi ga skrbela razpoka povprek čez pobočje, najprej ozka, nič več kot za dlan široka, ampak razpoka -

(Tako se namreč začnejo zemeljski plazovi, pri čemer razpoke nastanejo čisto neslišno in se tudi več tednov ne širijo ali le minimalno, potem pa se naenkrat, ko najmanj pričakuješ, utrga pobočje od razpoke navzdol in plaz pod seboj pokoplje cele gozdove in vse, kar ni živa skala.)

Ogromna razpoka v skali, ki se za vasjo skoraj navpično dviguje proti sivim oblakom, ni od danes ali včeraj, iz nje rastejo smreke. Razpoka je še iz sivih, prazgodovinskih časov. Odkar človek pomni, ni v tej dolini zasulo nobene vasi, in kjerkoli so se v dolino privalile skale in pod seboj pokopale kak hlev, niso nikoli več gradili. Domačini poznajo svojo dolino.

Str. 35 – 36


Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Človek v holocenu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja