Caballero

Žanrdružbenokritični roman, mladinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaPodsmreka, 2020
Založba
Prevod Anja Kapus
Ključne besede Prijateljstvo, Najstniki, Psi, Dobrodelnost
Število strani

358

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vitez hrtov

Kaj je za starša hujšega, kot da ga pokličejo z urgence zaradi edinega sina? Na srečo pa se ni zgodila prometna nesreča. Genaro, trinajstletnik, se ga je namreč preveč napil in na srečo pristal v bolnici, kjer so mu pomagali. Genaro točno ve, kaj sledi, besen oče, ki bo iskal način, da ga spravi v red in užaloščena mama, ki mu načeloma nudi zaščito in razumevanje.
Genaro je namreč v srednji šoli iz najboljšega dijaka v nekaj mesecih postal najslabši, no le še en sošolec ga prekaša in to tisti, s katerim sta se skoraj do smrti zapila. Genaro pričakuje hude sankcije, zato ga toliko bolj preseneti, da ga bosta starša za tri tedne poslala na počitnice v Španijo, k maminemu bratrancu Pepitu.
Pepito ima v Španiji pasji azil hrtov, kjer pomaga stopetdesetim zavrženim psom. Genaro pa seveda ne ve kaj ga čaka. Že prvi dan dobi kup zadolžitev, predvsem je na prvem mestu čiščenje pesjakov in hranjenje psov. Predstava o idiličnih počitnicah v Španiji se hitro razblini.
Stvari se prijetno zapletejo, ko spozna Lucy, prostovoljko v azilu. Lepotica, ki mu olajša težke dneve, ki si kar sledijo in poskrbi za zanimivejše dogodke. Vsakič, ko Genaro obupa in si zaželi vrnitve domov, se zgodi nekaj pretresljivega, kar ga pripravi do odločitve, da bo vztrajal. Še posebej, ko spozna, da ima tudi sam kup vrlin in znanj, ki jih lahko uporabi za pomoč azilu.
Njegovo računalniško znanje omogoči, da za azil postavi blog za posvojitev psov, izkaže se kot odličen francoski slaščičar in ne boste verjeli, tudi šivati zna. Ko pride do napada na azil in na Pepita, pa s pomočjo telefona posname dogajanje in končno priskrbi dokaz, da sta brata Gonzales pošasti, ki ne le da mučita pse, ampak se spravljata tudi na Pepita in njegov azil.
Poleg opisov groznih dejanj mučiteljev, je v knjigi v ospredju ljubezen do psov, prijateljstvo in optimizem, navkljub vsemu hudemu, kar se dogaja. Knjiga, kjer se boste nasmejali, jokali in upali, da dočakate srečen konec.

Glej tudi:

Genaro je pokimal in postavil računalnik nazaj na mizo. Počasi se je povzpel po stezi, zadovoljen je bil, da si je lahko na še vedno žarečem soncu razmigal noge. Psi, željni dotikov, so se postavili v častno vrsto. Fant je kot nekakšna rock zvezda, ki oplazi dlani svojih poslušalcev, vsakega psa pobožal po glavi.
Človek ima takšne oboževalce, kot si jih zasluži.
Ni se ukvarjal z oprsnicami, na vsak ovratnik je privezal en povodec. (str. 155-156)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Caballero.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1