Bog mi je priča

Žanrdružbenokritični roman, psihološki roman
Narodnostgrška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Lara Unuk
Število strani

253

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Hristovalandis je petdesetletni Grk, obilnejše postave, še živi pri starših, zapleten je še vedno tudi v življenja svojih dveh sester. S srednjo izobrazbo stagnira, zaposlen je v tiskarni, pa ostane tudi brez te službe, povozi ga čas, gospodarska kriza je tu. Z ženskami nima sreče, menda ga izkoriščajo ali pa obiskuje prostitutke. Brez denarja je in zdravja. Uteho za svoj položaj išče v cerkvi in pri psihiatru. V romanu sledimo misli grškega tragičnega junaka. Pisatelju je uspelo, menda že pred grško krizo, ko je knjiga izšla, preroško ujeti stanje duha v Evropi. Slehernik je nesamostojna oseba, žrtev sistema, šefov in družine, poznamo ta “tip”; motijo ga priseljenci, lezbijke, geji, v tem primeru tudi ženske. Je velika moraliteta, o vsem ima mnenje, seveda “pravilno”. (Vsekakor pa ima potencial:). V prostem času zahaja k prostitutkam, potem se prezira in teče k spovedi. Hlepi po vsem, česar nima; po izobrazbi, denarju, družinski sreči, obilju, celo svetosti. Knjiga so ena sama čreva, ki jih lahko sproducira vedno bolj bolan um oz.um, ki v brezupu išče izhod iz ničvredja. Briljantno ujet duh časa in s te perspektive zabavno branje.

“Mamica, prinesi mi svoj stari klobuk z rožami,” in sem si ga nadel. “Babica, lačen sem,” sem rekel, in babica mi je prinesla, kar sem hotel. Nikoli mi ni ničesar odrekla. Ustvaril sem si vizijo takšne družbe in ugotavljam, da sem se znašel v amazonskem pragozdu slepila. Bil sem prepričan, da bom pri tridesetih užival v pravljičnem razkošju visoke aristokracije, da bom imel ladjo na kolesih, ki bo postala, čim bo zapustila pristanišče, avtomobil Jamesa Bonda. Verjel sem v takšno življenje. (str. 57)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bog mi je priča.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3