Blodnjak prebujenja

Žanrzgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Andrej E. Skubic
Ključne besede Hospitalizacija, Angleški pesniki, Psihiatrične bolnišnice, Anglija, Duševno zdravje
Število strani

197

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Doktor in njegovi slavni pacienti

Zgodovinska pripoved je umeščena v angleško podeželje 19. stoletja, kjer sredi prelepe, z bukovimi gozdovi obdane pokrajine dr. Matthew Allen vodi psihiatrični sanatorij. Dom družine Allen ter zgradbe za bolnike so v neposredni bližini, tudi psihiatrova žena in njuni štirje otroci brez predsodkov komunicirajo s pacienti. Slavna angleška pesnika John Clare in Alfred Tennyson prav tako najdeta zatočišče v bolnici, kjer s pomočjo sočutne prezence ter zdravstvenih metod dr. Allena skušata premagati svoje duševne stiske in strahove. Foulds tankočutno odstira medosebne odnose in vezi, ki se spletajo med pacienti ter člani zdravnikove družine, vse dokler demon pohlepa po denarju prične uničevalni pohod. Avtorju je z dovršenim pisateljskim slogom uspelo ujeti duha tiste dobe ter hkrati spregovoriti o večni temi trpljenja človeške duše na prepričljiv, empatičen način.

Spodaj je lahko slišal premikanje drugih pacientov in živahni glas gospe Allen. Kmalu ga bo prišla iskat, da ga čez vrt pospremi na zajtrk v zdravnikov domu, ker je bil tako priden fant. Dvignil je odejo, zavihtel zmehčani beli stopali na čisti leseni pod, vstal in si v trenutku zaželel, da bi se ulegel nazaj in se ne ulegel nazaj in da bi odšel in da ne bi šel nikamor in da ne bi bil tukaj in da bi bil doma. (str. 13)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Blodnjak prebujenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe