Dobre knjige
4905 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Bralec, vrni se domov : beroči možgani v digitalnem svetu E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:3

Maryanne Wolf

Bralec, vrni se domov : beroči možgani v digitalnem svetu

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2020

Št. strani: 237


Prevod: Aleš Učakar


Zbirka: Bralna znamenja
Žanr: poljudnoznanstvena knjiga

Narodnost: književnost ZDA

"Dobri bralci v družbi opravljajo tako vlogo njenih kanarčkov – tistih, ki zaznavajo nevarnosti in nanje opozarjajo svoje soljudi – kakor tudi varuhov naše skupne človečnosti." (str. 181)

Knjige beremo iz različnih razlogov, mi pa, navdušeni bralki, dobro dene, ko ugledna raziskovalka naše početje še dodatno osmisli. Knjiga Bralec, vrni se domov na podlagi spoznanj kognitivne nevroznanosti in razvojne psiholingvistike predstavi vpliv zapletenih bralnih procesov na razvoj naših možganov ter poudari pomen globokega branja za oblikovanje naše sposobnosti za avtorefleksijo, empatijo, domišljijo in kritično mišljenje. Opozori na izzive digitalnih tehnologij in povabi k premisleku o potrebnih korakih, da le-te nam in naslednjim generacijam ne naredijo nepopravljive škode. Maryanne Wolf (1950) je ugledna gostujoča profesorica Univerze Kalifornije, Los Angeles (UCLA), na kateri vodi Center za disleksijo, raznolike učence in socialno pravičnost. Samooklicana „bojevnica za branje‟ je dolgoletna raziskovalka procesov branja, pismenosti in kritičnega mišljenja, za svoje delo za pomoč bralcem z disleksijo tudi večkrat nagrajena.Odlomek iz knjige

To, kar beremo, kakor beremo, zaradi česar beremo, spreminja način, kako mislimo, in te spremembe si v današnjem času sledijo v čedalje hitrejšem tempu. V obdobju pičlih šestih tisočletij je branje postalo transformativni katalizator, ki je spreminjal tako intelektualni razvoj posameznika kakor tudi opismenjene kulture. Kakovost našega branja ni le pokazatelj kakovosti našega mišljenja, temveč tudi najboljša pot razvoja popolnoma novih sistemov v možganski evoluciji naše vrste. Veliko je v igri pri razvoju beročih možganov in njihovem obvladovanju vse naglejših spreminjajočih se dražljajev, ki so jih dandanes prisiljeni obdelovati.

(Str. 10)

Cobiss povezava
Bralec, vrni se domov : beroči možgani v digitalnem svetu - Biblos


Glej tudi

link Ars


Ključne besede: BRANJE, DIGITALNA DOBA, KRITIČNO MIŠLJENJE , EMPATIJA, MOŽGANI, PISMENOST


Prispeval/-a: Ksenja Grešak, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 28.5.2021 10:22:34
Zadnja sprememba: 24.9.2021 9:41:33
Število ogledov: 921