Dobre knjige
4422 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Pobby in Dingan
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Ben Rice

Pobby in Dingan

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2002

Št. strani: 88


Prevod: Dora Mali


Žanr: mladinski roman

Narodnost: angleška književnost

"Tistega dne se je zglasilo deset ljudi vsega skupaj in trdilo, da so našli Pobbyja in DIngan. Neka gospa je prinesla s seboj kozarček, rekoč, da ju ima ujeta v njem. (str. 45)

Pobby and Dingan živita v Lightning Ridge, New South Wales, v glavnem mestu opalov v Avstraliji. Sta namišljena prijatelja Kellyanne Williamson, rudarske hčere: in lahko jih vidi le ona sama. Ashmol Williamson, Kellyannin brat si misli, da bi morala sestra že odrasti - vse do dne ko Pobby in Dinghan izgineta. Kellyanne je neskončno žalostna, saj sta njena prijatelja. Brat, ki jih edini lahko poišče, jih odkrije v rovu, kjer obležita pod zemljo, zasuta. Gre za nenavadno zgodbo angleškega pisatelja Bena Ricea (roj. 1972) in dogaja se v avstralski puščavi med iskalci opalov. Knjiga nas uči videti tisto, kar bi naj videli le otroci ali čiste duše V zgodbi se avtor dotakne ontološkega pojma, življenja in smrti. Po knjigi je bil uprizorjen film Opalne sanje, v letu 2001 nagrajen z the Somerset Maugham Award.Odlomek iz knjige

In Dingan je imela opal v popku. In Kellyanne je na avtobusu v Walgett zmeraj sedela na sredi med Pobbyjem in Dingan. In Dingan je bila mirovnica, ker je Kellyanne zmeraj, ko sem Dingan stopil na nogo ali mahnil njen zrak in rekel: Zakaj me pa ne mahne nazaj, če zares obstaja?, rekla:Ker je mirovnica, cepec! In bila sta dobrega srca, ker se jima je Kellyanna kar naprej zahvaljevala, da sta tako prijazna do nje. In govorila sta angleško ali žvižgala, da sta se sporazumela. In moral si biti posebne vrste človek, da si ju slišal.

(str. 69)

Cobiss povezava


Ključne besede: ONTOLOGIJA, DUHOVI, NAMIŠLJENI PRIJATELJI


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 14.4.2020 8:55:03
Zadnja sprememba: 14.4.2020 8:56:23
Število ogledov: 769