Dobre knjige
4803 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Hanin kovček : resnična zgodba
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Karen Levine

Hanin kovček : resnična zgodba

V Ljubljani, Cankarjeva založba, 2004

Št. strani: 100


Žanr: biografski roman, družbeni roman, mladinski roman

Narodnost: kanadska književnost

"Navkljub vojni, mračnim časom, utesnjenemu življenjskemu okolju, navkljub vsemu - svet je prostor lepote, h kateri vsak posameznik lahko kaj prispeva." (str. 34)

Mladinska knjiga Hanin kovček je pretresljivo branje, saj gre za resnično zgodbo židovske deklice Hane Brady, ki je umrla v koncentracijskem taborišču. Pred vojno je živela običajno življenje s starši in bratom Georgom v majhnem mestecu na Češkoslovaškem, kjer so imeli trgovino. Hana in Georg sta hodila v javno šolo, vendar sta bila Žida in Žide so začeli preganjati. Gestapo najprej vpokliče starše. Otroka sta od tedaj živela pri stricu. Vendar kmalu vpokličejo tudi otroka, ki odslej živita v otroškem domu v Terezinu, ločena zaradi različnosti spolov. Ne dolgo zatem, ju ločijo. Hana ostane sama. Tudi njo odpeljejo v Aushwitz, naravnost v plinsko celico. Vzporedno s Hanino zgodbo teče tokijska zgodba Fumiko Išioka, direktorico Centra za izobraževanje in informiranje o holokavstu. Otrokom želi približati pojem holokavsta in takratno dogajanje in zato se poveže z evropskimi institucijami, pridobi kovček z otroško nogavico, čevljem, puloverjem in s pločevinko strupenega plina - na njem je ob Haninem imenu in priimku zapisan rojstni datum in pripis, da je sirota. Ker so otroke predmeti očarali in jim vzpodbudili še večjo radovednost in željo po bolj podrobnem spoznavanju deklice, se je Fumiko potrudila in obelodanila njeno zgodbo. Imela je brata, ki je koncentracijsko taborišče preživel in si v Torontu osnoval družino s štirimi otroki. Brat je kasneje japonske otroke tudi obiskal. Hanina zgodba je zaživela preko fotografij, ki jih je Georg poslal Fumiko na Japonsko. Hanin kovček je prepotoval več kot petdeset krajev na Japonskem. Avtorica Karen Levine je radijska poročevalka in pisateljica, ki živi in deluje v Torontu v Kanadi. Radijski dokumentarec za CBC o Haninem kovčku je prejel zlato medaljo na International Radio Festival v New Yorku. Za knjigo je prejela številne nagrade.Odlomek iz knjige

Jesen je prinesla s sabo tako mraz kot dodatne omejitve in strogosti. Hana se je ravno pripravljala, da začne hoditi v tretji razred, ko so nacisti naznanili, da židovski otroci ne smejo več obiskovati šole. Nikdar več ne bom mogla videti svojih prijateljic! je potarnala Hana, ko so ji starši povedali to slabo novico. In ko bom zrasla, ne bom mogla biti učiteljica! Vedno je namreč sanjala o tem, da stoji pred razredom in jo vsak učenec pozorno posluša. Mati in oče sta sklenila, da bosta tako Hana kot njen brat nadaljevala s poukom. Na srečo sta imela dovolj denarja, da sta lahko najela mlado žensko iz sosednje vasi, ki bo poučevala Hano ter starega begunskega profesorja, da bo poučeval Georga.

(str. 35)

Cobiss povezava


Ključne besede: HOLOKAVST, VOJNA, OZAVEŠČANJE


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 13.4.2020 16:37:24
Zadnja sprememba: 13.4.2020 16:45:58
Število ogledov: 2210