Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

ČUDežNI deček : mladinski roman
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:4

B. L. Pride

ČUDežNI deček : mladinski roman

Lenart, Kreativna Pika, 2019

Št. strani: 224


Žanr: mladinski roman

Narodnost: slovenska književnost

Nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled...

Čudežni deček je mladinski roman,ki bi ga morali prebrati tudi odrasli, predvsem starši. Svit je dijak četrtega letnika srednje šole, nadarjen učenec in glasbenik, ki zaradi družinskih razmer v šoli popusti in zabrede v resne težave. Mama je ves čas zaposlena, glede sina ima visoka pričakovanja in kadar jih Svit ne izpolni, je pekel doma in v šoli. Oče je tih, zdi se, da je vdan v usodo in brez moči. Glavni junak o sebi tako lepo pravi, da je imel vse najdražje, najboljše in hkrati ničesar. V tem blišču je bil vedno osamljen in oddaljen od sovrstnikov. Tinkara je sošolka, ki mu poskuša pomagati in ga usmeriti na pravo pot, je dekle, ki se ga dotakne in v njem prebudi željo po drugačnem življenju. Toda zgodba postane napeta in zapletena, ko izgine Svitova mama. To je zgodba o žalosti, o družini, kjer ni prostora za toplino. Je zgodba o življenjskih napakah, neodločnosti, vztrajnosti in navsezadnje tudi o srčnosti ter dobrih ljudeh, ki življenje obarvajo z barvami. Meja med čudežnim in čudnim je lahko zelo krhka.Odlomek iz knjige

Kako neresnično se je bilo vrniti domov, kjer se je zdelo vse tako kot zmeraj, čeprav je bilo v resnici vse drugače. Še bolj narobe.
Neslišno odpiranje vrat, ki so z ulice vodila na dovoz in po njem do hiše, se zdelo nenavadno počasno in zlovešče.. Zimzeleno rastlinje, ki je morebitnim radovednežem preprečevalo ujeti pogled na njihovo stran, se je bohotilo temneje in gosteje kot sicer.

(str. 91)

Cobiss povezava


Ključne besede: DRUŽINSKO NASILJE, DUŠEVNA STISKA, MEDVRSTNIŠKO NASILJE, GLASBA, PUBERTETA, PREPIRANJE, PRIJATELJSTVO


Prispeval/-a: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 9.4.2020 13:11:10
Zadnja sprememba: 14.9.2022 13:48:11
Število ogledov: 3853