Dobre knjige
5136 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Grad Gripsholm : poletna zgodba Očem prijazna knjiga E-knjiga
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Kurt Tucholsky

Grad Gripsholm : poletna zgodba

Dob, Miš založba, 2019

Št. strani: 151


Prevod: Tina Štrancar


Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman

Narodnost: nemška književnost

Grad Gripsholm je prvo v slovenščino prevedeno delo nemškega pisatelja Kurta Tucholskyja. Zgodba je postavljena nekam na začetek tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je v zraku že čutiti, da se pripravlja nekaj velikega na političnem parketu. V uvodu knjige založnik piše pisatelju, da si ljudje poleg politike in aktualnega dogajanja želijo brati še kaj drugega, ljubezensko zgodbo naprimer. Pisatelj mu odgovori, da je z eno nogo že na vlaku in da med dopustom nikakor ne namerava delati, temveč da bi se rad končno pošteno spočil in gledal drevesa. No, ampak tu je vseeno ta ljubezenska zgodba. Z Lydio, ki jo kliče princesa, se vkrcata na vlak za Švedsko, tam se naselita v prizidek gradu Gripsholm in začne se nekaj brezskrbnih tednov počitnic. Najprej ju za en teden obišče njegov prijatelj Karlchen, nato pa njena prijateljica Billie. V zraku sta brezskrbno poletje in ljubezen, na mizah sta dobra hrana in vino. Prijatelji ležijo na travniku in bingljajo z dušo, kot zapiše pisatelj. Tucholskyjevo pisanje je sveže in prav nič zastarelo, čeprav je od izida knjige minilo že 90 let. Ljubezenski posteljni trojček seveda ni opisan tako nazorno, kot to znajo novodobni pisci, ampak ravno prav sočno, da v bralcu razvije fantazijo. Poletno idilo sicer nekega dne med sprehodom zmoti jokajoča deklica iz nekakšnega zavoda za otroke gospe Adriani, ampak prijatelji rešijo tudi to.Odlomek iz knjige

Pred nama je bil Gripsholm. Zakaj ne bi ostala za vedno tukaj? Lahko bi bila naprimer dlje časa najemnika, z grajsko oskrbnico bi sklenila pogodbo, to najbrž sploh ne bi bilo tako zelo drago, in potem za zmeraj: modro nebo, sivo nebo, sonce, vonj po morju, ribe in grog - večni, večni dopust.
Ne, s tem ne bo nič. Če se preseliš, se preselijo tudi skrbi. Če si nekje štiri tedne, se vsemu smejiš - tudi majhnim neprijetnostim. Ne zadevajo te. Če pa si nekje za vedno, potem moraš biti udeležen.

(str. 136)

Cobiss povezava
Grad Gripsholm : poletna zgodba - Biblos


Glej tudi

link Delo


Ključne besede: PISATELJI, POČITNICE, NEMŠKI PISATELJI, ŠVEDSKA


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 4.9.2019 10:18:13
Zadnja sprememba: 26.11.2021 11:16:47
Število ogledov: 2709