Dobre knjige
3427 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Predanost : pesmi : [izbor ob avtorjevi 60 letnici E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Vinko Möderndorfer

Predanost : pesmi : [izbor ob avtorjevi 60 letnici

Maribor, Litera, 2018

Št. strani: 291


Zbirka: Piramida
Žanr: pesem

Narodnost: slovenska književnost

"...listek na kljuki / PRIDEM OB PETIH / in mnogo neizgovorjenih besed / in mnogo molčanj / ostane // nazadnje vedno nekaj ostane / še tako majhno / še tako tiho / še tako na robu" (str. 17)

Pesnik. Z veliko začetnico. Tudi Pesnik ljubezni, erosa. "Vsi dobri pesniki so najbrž tudi ljubezenski," piše v spremni besedi Peter Kolšek. Slednji sicer pesnika primerja z Zlobcem in Svetino, vendar je Moderndorfer z dolgo kilometrino pisanja izčiščeno pesniški in prepričljiv v pesmih že sam po sebi. Sporočilnost pesmi je močna, oblika soneta, ki se občasno pojavlja domačna, čeprav ne sledi klasični obliki. Sedemnajst izdanih pesniških zbirk je zavidljivo število v tem in takem, pesmim neprijaznem času, izbor 216-ih pesmi več kot odličen. Avtor je obenem dramatik in pisatelj, gledališki in filmski režiser, esejist, aktivist in še kaj. Poezija ni samo ljubezenska, temveč "izraža zavest o nevzdržnih anomalijah in krivicah socialnopolitičnega sveta". Gre za skorajda otipljivo erotičnost, za bolečino, ki navaja k refleksivnosti, prisotne so reminiscence, vdor občutja minljivosti in nedokončanosti, 'okrutni verizem', kot ga je poimenoval Boris A. Novak. Verzi so ilustrativni, telesnost pospremljena obenem s strahom, neizpolnjenostjo, dvomom. Filozofski in tematski uvidi potrjujejo še enkrat, da je močna poezija povezana z avtorjevo eksistencialno nujo. Sam pravi, da je "prepričan, da mu je poezija večkrat rešila življenje." Pričujoča pesniška zbirka je izbor pesniškega ustvarjanja ob njegovi šestdesetletnici.Odlomek iz knjige

- Mah raste / na tvojih stegnih / ciklame dihajo / v tvojem naročju // topi se led / in vozovi prihajajo / od nekod // Sva dobra v tem / snegu / naju ni konca (str.19)

- Česa se bom spominjal? / Izdal sem besedo / ki si mi jo položila na kožo / Dotik sem spustil med prsti / da se je razsul / kot pesek v času / Te bom sploh kdaj našel? (str. 20)

- ... ne morem / ne morem pa če me jebeš / praga prestopit // do tebe (str. 21)Cobiss povezava
Predanost : pesmi : [izbor ob avtorjevi 60 letnici - BiblosKljučne besede: POEZIJA


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 24.7.2018 14:12:27
Zadnja sprememba: 1.10.2018 11:00:00
Število ogledov: 813