Dobre knjige
4902 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Jaz, Čarli Čeplin: kaplan Karli Karel Gržan v smešnih prigodah svojega življenja : Karel Gržan kot Čarli (angl. Charlie - Karli) čeplin (angl. chaplain - kaplan) Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Karel Gržan

Jaz, Čarli Čeplin: kaplan Karli Karel Gržan v smešnih prigodah svojega življenja : Karel Gržan kot Čarli (angl. Charlie - Karli) čeplin (angl. chaplain - kaplan)

Koper, Ognjišče, 2018

Št. strani: 244


Žanr: humoristična kratka proza

Narodnost: slovenska književnost

Smejati se sebi in preživeti

Karel Gržan je slovenskemu bralcu znan po številnih delih za otroke in odrasle, v tej knjigi pa se pokaže še z ene žlahtne plati: kako iz neprijetnih situacij, ki takrat, ko se zgodijo, marsikdaj niso zabavne, izluščiti pozitivno in se jim in sebi nasmejati potem, ko minejo. Avtor je mojster pripovedovanja, tako da prigode (večinoma resnične) slika naravno, s hitrim pripovednim zamahom, tako da se bralec brez težav vživi in (če sodim po sebi) marsikdaj "umira" od smeha. Žanr, kakor se ga je lotil Gržan v tej knjigi, je redkost v slovenskem prostoru, kjer prevladuje prepričanje, da se je bolje smejati drugim kot pa izpostavljati sebe. Avtorju se pozna, da stoji na trdnem duhovnem temelju: tako se lahko pristno in iz srca ter brez omalovaževanja sebe posmeji svojim nerodnostim in različnim situacijam, od katerih jih je nekaj predstavljenih tudi na priloženi zgoščenki. Zapisano naj zaokroži citat iz knjige, ki veliko pove: "Duhovitost brez duhovnosti je hroma, duhovnost brez duhovitosti je slepa."Odlomek iz knjige

V duši se mi je prebudilo olajšanje, a le začasno. Profesorju izvirnega greha ni in ni bilo dosti. Pol ure sva ga premetavala sem in tja, ga ogledovala z vseh mogočih vidikov in raznolikih strani. Potem je profesor končno umolknil in me zrl - prodorno tja nekam vame.
Obrisal sem si potno čelo, on pa je še kar naprej strmel vame. Vam lahko dam indeks? sem povprašal in verjel v pozitivno oceno.

(Str. 30)

Cobiss povezava


Ključne besede: HUMOR, BIOGRAFIJA


Prispeval/-a: Roman Rozina, Mestna knjižnica Grosuplje
Objavljeno: 17.5.2018 10:36:53
Zadnja sprememba: 24.7.2018 13:25:40
Število ogledov: 2934