Dobre knjige
5328 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Baladine in romance
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Ignacy Karpowicz

Baladine in romance

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2013

Št. strani: 629


Prevod: Jana Unuk


Žanr: fantastični roman

Narodnost: poljska književnost

Bogovi in Poljska v akciji

Poljski pisatelj Ignacy Karpowicz, avtor večih romanov, ki odmevajo v njegovi domovini in širše, tudi prevajalec, nam v Baladinah in romancah ponuja gost, kaotičen nektar vseh možnih človeških čustev. Nanje pa, kot beremo, niso imuni niti bogovi, ne glede na svoj izvor ali pripadnost določenem zgodovinskem obdobju. V mestu vseh mest na nebu, kjer prebivajo, postane Zevsu dolgčas. Sklene, da se bodo bogovi vrnili na zemljo. In kam točno? Lahko izbirajo. Proti plačilu, seveda. Tudi na nebu namreč ne gre brez denarja. Bogovi se odločijo za Poljsko, deželo v akciji, trenutno cenovno najbolj ugoden predel zemlje. Dogajanje tam je pestro, polno zamotanih ljubezenskih zvez, ponesrečenih družinskih odnosov in tudi iskanj smisla življenja. Pekel se ukine, nebo se zapira, bogovi sestopajo. Eros dobi novo nalogo, pravzaprav je to Zevsov ukaz, ciljati s svojimi puščicami v bogove. In ko te enkrat zadene, si pripravljen na vse. Tudi na povsem navadno življenje v malem stanovanjcu. Ki ga sicer lahko malce razširiš, če si še vedno vsaj malo boga. Karpowicz v zgodbo spretno vplete razmere v sodobni Poljski in jih z nemalo ironije izpostavlja kritičnemu očesu in dojemanju bralca. Roman ima tri dele, kot ima naslov romana tri besede, vsak od teh delov pa je mešanica prejšnjega in tudi prihodnjega v sedanjem. Bo božji sestop in vpliv na družbene razmere, poseg v medosebne človeške odnose dober ali slab? Ali pa se sploh ne bo nič spremenilo? Nikoli se ne ve. Pri bogovih, bolj ali manj muhastih, je možno čisto vse.Odlomek iz knjige

Izgnanstvo olimpskih bogov sem dobro prestal, po strani sem se domenil z Valentinom Štirinajstega februarja iz krščanske četrti. Posel cvete. Ljudje se ljubijo, jaz sem cel in on sit. Izmed helenskih bogov je premožnejša menda samo Nike. Vodi globalno oblačilno podjetje. V zadnjem času ljudje postavljajo obleke pred ljubezen, sicer pa to ni nobeno presenečenje.
Zevs je sklical sestanek na Olimpu. Razglasil je, da se vračamo; bogovi se vračajo med ljudi. Kar mene zadeva, ista figa, sem rahlo emo. Lahko ostanemo tu, lahko se vrnemo; jaz v bistvu nikoli nisem odšel od tam.
Zevs mi je ukazal, naj povezujem v pare ljudi, ki kar najbolj ne sodijo skupaj - nič novega, s tem sem se ukvarjal od nekdaj, brez ukaza, sebi v užitek in iz radovednosti.

(str.221)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Mladina


Ključne besede: LJUBEZEN, ČLOVEK, BOGOVI, ČUSTVA


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 1.6.2017 9:50:37
Zadnja sprememba: 18.10.2022 14:27:53
Število ogledov: 2603