Dobre knjige
4901 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mesto tatov
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,7
Št. ocen:3

David Benioff

Mesto tatov

Ljubljana, Modrijan, 2008

Št. strani: 294


Prevod: Lili Potpara


Zbirka: Bralec
Žanr: vojni roman, družbeni roman, zgodovinski roman

Narodnost: književnost ZDA

Ameriški scenarist in pisatelj David Benioff v prologu napove zgodbo dedka Leva Beniova, ki je preživel 2. svetovno vojno v Leningradu. Dedkova prvoosebna pripoved se osredotoča na nekaj dni v začetku leta 1942, ko se 17-leten znajde v zaporu, ker je mrtvemu nemškemu vojaku odtujil njegovo lastnino. Tam spozna nekaj let starejšega in karizmatičnega Koljo, ki je obtožen dezerterstva. Proti pričakovanjem ju polkovnik Grečko pomilosti pod pogojem, da mu priskrbita ducat jajc. Pred vojno otročje lahka naloga, med vojno, ko so v izstradanem Leningradu jedli celo lepilo, postrgano s knjižnih hrbtov, pa misija nemogoče. Fanta vzameta nalogo zares in v iskanju jajc od blizu doživita krutost in neusmiljenost vojne, a tudi zorita ob preizkušnjah prijateljstva in poguma.Odlomek iz knjige

Hočete, da vam najdeva jajca?
Ducat, je rekel. Potrebuje jih sicer samo deset, ampak se lahko kakšno razbije, kakšno pa je lahko gnilo. Opazil je najino zmedenost in nama naklonil enega svojih čudovitih nasmehov ter naju tako močno prijel za rame, da sem se moral vzravnati. Moji možje pravijo, da v Leningradu ni jajc, ampak sem prepričan, da je v Leningradu celo zdaj čisto vse, le da potrebujeva prave tipe, da bi to našli. Dva tatiča.
Nisva tatiča, je pravičniško rekel Kolja in se zastrmel v polkovnikove oči. Najraje bi ga udaril. Po vseh pravilih bi morala zdaj biti že mrtva in zmrznjena ter vržena na sani s preostalim izkupičkom dnevnih trupel. Pa sva bila pomiloščena. V zameno za preprosto nalogo so nama bili pripravljeni vrniti življenji. Nenavadno nalogo, morda, vendar dovolj preprosto. In zdaj bo Kolja vse pokvaril - prav prosi za metek, kar je slabo, ampak prosi tudi za mojega, kar je še veliko slabše.

(Str. 47)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: SVETOVNA VOJNA 1939-1945, ODRAŠČANJE, RUSI


Prispeval/-a: Alenka Žabkar, Knjižnica Sevnica
Objavljeno: 23.2.2017 15:32:31
Zadnja sprememba: 2.3.2017 13:38:04
Število ogledov: 3832