Dobre knjige
5132 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Vroč dan: roman
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Erskine Caldwell

Vroč dan: roman

Maribor, Obzorja, 1973

Št. strani: 212


Prevod: Ivan Dolenc


Zbirka: Svet v knjigi
Žanr: socialnorealistični roman

Narodnost: književnost ZDA

Zgodba o linčanju, eni od najglobljih tragedij v zgodovini ZDA.

Erskine Caldwell (1903, White Oak Georgia-1987, Arizona), najbolj poznan po delih Tobačna pot (Tobacco road, 1932) in Razkopana gruda (God's little acre, 1933), s knjigo Vroč dan, objavljeno leta 1940, sklene cikel svojih del o Jugu, v katerih s fotografsko natančnostjo in z izjemno jasnostjo slika miselnost in okolje, v katerem je bil rojen. Vprašanja socialnega položaja, rase in spola, osredotočena na socialno nepravičnost, ki so glavne teme njegovih del, pa so še vedno aktualna. Zgodba se odvija v vročih julijskih dneh v Georgi na skrajnem jugu Združenih držav Amerike. Preko soparnih bombažnih polj in prašnih cest poteka dramatičen lov na človeka. Belo dekle Katy Barlow je obtožilo posilstva nedolžnega črnca Sonnyja Clarka in skupnost se je takoj zganila. Na eni strani je prestrašeni črnec, na drugi njegovi zasledovalci, dan za dnem bolj neusmiljeni. Ne šerif Jeff McCurtain ne sodnik Ben Allen nista kos razmeram. Priča smo vse hitrejšim in bolj vznemirljivim dogodkom, v katere so vsi vključeni in vseh vsrkajo. Vroč dan se bere brez vsakršne sodbe, bil je ena od Caldwellovih najbolje prodajanih del.Odlomek iz knjige

Zakaj ne prenehaš biti vlačuga in si poiščeš moškega, ki bi te obdržal zase, Katy? ji je rekel. Ona se je celo spomnila njegovega pogleda, ko je to rekel. Obraz mu je bil miren in resen, in vendar je bila na njem senca posmeha. “Ne morem si več privoščiti, da bi se podajal v nevarnost s teboj. Norec bi bil, če bi pil iz vsake pločevinaste posode, ki jo najdem na cesti, to si lahko misliš. Ti nisi nič drugega kot vlačuga z bombažne poti.
Kri ji je šinila v lica, ko se je zdaj spomnila teh njegovih besed...
Dolgo je verjela v to, da se bosta ona in Leroy poročila. Komaj pred nekaj dnevi sta se pogovarjala o tem, da bi si najela prazno hišo na Oarnshaw Ridgeu in si kupila nekaj pohištva za spalnico.

(str. 135)

Cobiss povezava


Ključne besede: RASNA DISKRIMINACIJA, REVŠČINA


Prispeval/-a: Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper
Objavljeno: 12.1.2017 10:26:41
Zadnja sprememba: 26.2.2019 8:40:39
Število ogledov: 2764