Dobre knjige
5054 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Zarota bebcev
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,1
Št. ocen:9

John Kennedy Toole

Zarota bebcev

Ljubljana, Društvo Apokalipsa, 2007

Št. strani: 510


Prevod: Nuša Rozman


Zbirka: Apokalipsa
Žanr: družbeni roman

Narodnost: književnost ZDA

Mamin sinček išče službo.

Roman v ospredje postavlja Ignacija Reillyja, lenuha in izkoriščevalca, ki živi na mamin račun. Dneve preživlja v sobi, kjer piše velepomembna razmišljanja, se ukvarja s svojim želodcem in sovraži vse po vrsti. Dopisuje si s prijateljico, s katero ima neke vrste razmerje, in se počuti večvrednega, predvsem pa se navdušuje nad srednjeveško miselnostjo. Zaplete se, ko z mamo, ki s svojim dohodkom že tako komaj vzdržuje sebe in še brezdelnega sina, povzročita prometno nesrečo in si nakopljeta enormne stroške. Da bi poplačala dolgove, se mora zaposliti tudi Ignacij, kar pa je skoraj misija nemogoče. Delodajalci mu namreč niso preveč naklonjeni, če pa že dobi službo, se ta spremeni v polomijo. Vse skupaj je ena sama zabloda, polna humornih preobratov, ki ne pelje nikamor. Roman, ki bi se prav lahko dogajal danes, je bil napisan v 60. letih 20. stoletja, vendar avtor ni uspel najti založbe, ki bi ga izdala. Obupan je zato raje storil samomor in šele njegovi mami je po vztrajnem iskanju založnika uspelo knjigo spraviti na police knjigarn. Takoj je postal velika uspešnica in danes velja za enega boljših ameriških romanov.Odlomek iz knjige

Po četrtem hot dogu si je s svojim izjemnim rožnatim jezikom obliznil ustnice in brke ter rekel starcu: Ne pomnim, kdaj sem bil zadnjič tako scela utešen. Še sreča, da me je prineslo tu mimo. Čaka me dan, poln kdove kakšnih strahot. Trenutno sem brezposeln in prisiljen v iskanje dela. Kar pa je zelo podobno, kot če bi imel za cilj najdbo svetega grala. Teden dni že dirkam tule naokoli. Očitno mi manjka neka povsem določena perverzija, ki jo išče današnji delodajalec.
Nič sreče, a?
Hja, ta teden sem se sicer javil samo na dva oglasa. Kak dan mi do Canal Streeta že povsem poidejo moči. Na tak dan mi gre dobro, že če premorem toliko elana, da pridem do prve kinodvorane. Pravzaprav sem videl že vse filme, ki jih vrtijo v centru, in ker so od prvega do zadnjega tako prostaški, da jih zlepa ne umaknejo s sporeda, se mi obeta še posebej klavrn teden.
Starec je pogledal Ignacija in nato gromozanski lonec, plinski štedilnik in sesute vozičke. Rekel je: Na mestu te vzamem v službo.
Najlepša hvala, je rekel Ignacij blagohotno. Toda ne bi mogel delati tule. Tale garaža je prepojena z vlago, jaz pa sem med vsem drugim dovzeten za respiratorna obolenja.
Saj ne bi delal tukajle notri, sine. Prodajal bi na ulici.
Kaj? je zarjovel Ignacij. Cel ljubi dan na dežju in snegu?
Saj v New Orleansu ne sneži.

(str. 207)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
link Mladina


Ključne besede: BREZPOSELNOST, LENOBA


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Objavljeno: 13.6.2016 10:29:17
Zadnja sprememba: 1.7.2016 9:30:55
Število ogledov: 4121