Dobre knjige
5123 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Umetnost preprostosti
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:2

Dominique Loreau

Umetnost preprostosti

Ljubljana, Vale-Novak, 2009

Št. strani: 211


Prevod: Marjeta Novak Kajzer


Žanr: esej

Narodnost: japonska književnost

Umetnost dobrega počutja

Delo francoske avtorice Dominique Loreau se zdi kot nekakšen učbenik življenja, ki bi ga moral prebrati vsak človek. Avtorica je odpotovala na Japonsko in tam tudi ostala. Med bivanjem v tej deželi je odkrila, da je preprostost pozitivna vrlina, ki nas bogati, zato jo je v svoji knjigi predstavila. V naših zahodnih družbah ne znamo več živeti preprosto, ker imamo preveč materialnih dobrin, preveč želja, skušnjav, možnosti izbire in preveč hrane. Poleg tega onesnažujemo vodo in zrak in tako vso naravo. Avtorica nam svetuje, naj se odpovemo preobilju stvari, pa nam bo ostalo več časa za lastno telo, kajti ko se bomo dobro počutili v svojem telesu, bomo lahko začeli negovati svoj duh ter tako dosegli osmišljeno življenje in srečnejši bomo. Knjiga izraža avtoričin ideal, nazor, smernice in način življenja, h katerim stremi in si prizadeva, da bi jim sledila. Vedno več ljudi si želi na novo odkrivati radosti in pozitivne plati preprostejšega, naravnejšega življenja ... njim je ta knjiga namenjena. Avtorica želi, da bi čim bolj polno doumeli življenjsko umetnost, ki nam jo ponuja umetnost preprostosti.Odlomek iz knjige

Duševnost si lahko zasmetimo z negativnimi, razburjenimi, zaničljivimi mislimi ali z dvomom. Vse to moramo odstraniti, da si bomo notranjost ekološko izboljšali in vse to nadomestili s pozitivno naravnanostjo.

Notranja ekologija je notranje prizadevanje za lastno popolnost, kar lahko imenujemo duhovno delo.

Nasilju in strahovom, ki jih pogosto širijo mediji, se je treba upreti z znanjem, umetnostjo, lepoto, z iskanjem dobrega počutja, miru in ljubezni.

Bolj smo notranje pomirjeni, lažje obvladujemo svoj arhiv informacij, jih urejamo in oblikujemo, da jih potem lahko uporabljamo premišljeno in z jasnimi mislimi. Naše pravo delo je priprava na življenje na višji ravni.

(str. 153)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla


Ključne besede: PREPOROD


Prispeval/-a: Ana Zdravje, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 4.6.2015 14:38:27
Zadnja sprememba: 6.4.2016 13:21:11
Število ogledov: 6242