Dobre knjige
5257 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Spodbude
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Jure Aleksič

Spodbude

Ljubljana, Chiara, 2021

Št. strani: 317


Žanr: priročnik

Narodnost: slovenska književnost

V našem telesu obstajajo tri glavne kleti, odpadne tekočine se nahajajo v prvi, hrana v drugi, tretja pa je psihološka. Kar se napolni, se mora tudi prazniti, žal pa se te tretje večina ljudi ni naučila predelati. Ko se psihološka klet napolni, se prazni v telo – od tod težave z zgago, želodcem, kislino, glavoboli, kronično utrujenostjo ... Sanela Banović se kot zdravnica srečuje z ljudmi, ki imajo vse naštete težave in še kakšno povrhu. Z nami deli njihove zgodbe v poduk in nežen opomnik, da s škodljivim početjem prenehamo, preden bo prepozno. Osnovni namen te knjige je, da se z njo nikoli ne srečate v bolnišnici. V knjigi se dotakne šestih temeljev zdravja, ki niso na novo odkriti, ampak že zdavnaj definirani (od različnih verstev, civilizacij, alternativne medicine …) vsi pa imajo skupno vodilo: „Spoznaj samega sebe“. V knjigi govori o pomenu dotika, gibanja, komunikacije, spolnosti, spanja in druženja. Sanela nam pove tudi o znanstvenem odkritju, ki pravi, da ljudje najbolj pozitivne hormone tvorimo ob druženju s soljudmi. Ampak samo, če se imamo z njimi lepo! V možganih se tako sprošča preko 200 različnih snovi. Ti sicer ne bodo magično rešili vseh življenjskih problemov, nam bo pa dalo dovolj energije, da jih bomo lahko rešili sami. Deluje pa tudi obratno – hormonski koktajl v naših žilah lahko postane tudi izjemno strupen. Najbolj strupene hormone možgani izločajo ob prepiranju z ljubljenimi osebami – največjo škodo tako povzročamo sebi. Ko Sanela sliši, da jo nekdo sovraži, ji je žal – ne zase, ampak zanj, ker s tem aktivno uničuje samega sebe. Ugotavlja, da telo najbolj zastrupljajo laži, sovraštvo, ljubosumje in prepir. Tega nam avtorica želi čim manj, vedno pa navija za pristen objem, dotik in poljub, ki prinašajo olajšanje, veselje in zdravje. Knjiga, ki smo jo po ogledu Sanielinega najbolj gledanega TEDx govora in več kot 600 predavanjih po Sloveniji že nestrpno pričakovali.Odlomek iz knjige

... zato pozivam, da vsaj osnove kompleksnih resnic čim prej začnemo učiti otroke. In sicer najkasneje v prvih razredih osnovne šole. Predvsem pa jih začnimo učiti empatije in sočutja, kot so to že začeli početi Skandinavci. Že v prvih dveh razredih so tej najbrž najpomembnejši veščini namenili poseben predmet. In de so otroci na ta račun prikrajšani za nekaj pomnjenja podatkov, ki jih danes ve že vsak računalnik, to najbrž tudi ni nujno najslabša stvar na svetu!? Razvijanje čuta za sočloveka jim bo dolgoročno prineslo več dobrega, kot de se namesto tega raje začasno naučijo točno letnico rojstva tretjega največjega narodnega pesnika. Sploh, ker se empatije človeško bitje daleč najlažje in najbolj učinkovito nauči, ko je še mlado.
V nekaterih naprednih severnjaških državah so v osnovne šole kot poseben predmet vpeljali tudi reševanje konfliktov. Ko sem za to slišala, so me oblile solze ganotja.
Končno otroke opremljajo s ključnimi veščinami za življenje! Ne pa, da tako kot v številnih bolj patriarhalnih okoljih kjer koli po svetu fantke naučijo, da se spore najbolje rešuje z zidarsko zaušnico, deklice pa so na svetu itak predvsem zato, da trpijo.

(str. 193)

Cobiss povezava


Ključne besede: PRIROČNIKI, ZDRAVO ŽIVLJENJE, PSIHOLOGIJA, DRUŽINSKI ODNOSI, SMRT, LJUBEZEN, ODPUŠČANJE, ODNOSI MED GENERACIJAMI, DRUŽINSKI ODNOSI, ZDRAVNIKI


Prispeval/-a: Miša Javornik, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
Objavljeno: 19.4.2022 10:57:39
Zadnja sprememba: 19.7.2023 13:08:57
Število ogledov: 1908