Dobre knjige
4433 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

SLOVENSKI SEN: eseji o nas Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Marcel Štefančič

SLOVENSKI SEN: eseji o nas

Ljubljana, UMco, 2021

Št. strani: 471


Zbirka: Angažirano
Žanr: esej, družboslovna razprava

Narodnost: slovenska književnost

FENOMENI SLOVENCEV IN SLOVENSTVA

Dvakratni Rožančev nagrajenec se z izidom knjige 32. esejev ob tridesetletnici slovenske osamosvojitve dotakne številnih pomembnih osebnosti našega časa in nekaterih nepozabnih dogodkov iz slovenske polpretekle zgodovine. S svojim pronicljivim filozofskim pogledom nanje in značilnim slikovitim pripovednim stilom, nam odstira plasti izpod površja, analizira v širšem družbenem kontekstu in nastavlja neizprosno ogledalo sodobni slovenski družbi z namenom vzpodbujanja iskrive samorefleksije. Opominja, kaj vse za nas pomenijo npr. Ivan Cankar, Aleš Debeljak, Vitomil Zupan, Ita Rina, Boštjan Hladnik, Slavoj Žižek, Janez Bermež, Anže Kopitar, Demeter Bitenc, Jernej Šugman, Kino Sloga, Bitka na Neretvi, Baška Grapa, najbolj odprta meja sploh, ženska vprašanja, razpad Jugoslavije, o žrebanju predstavnikov ljudstva in ne nazadnje »Zakaj bi se imeli fajn, če nam ni treba?« in še in še … Navdušujoče, da naša družba premore mislece njegovega kova! Je pravi vulkan nadvse zanimivega, a v glavnem pretresljivo grenkega branja, polnega dragocenih iskric.Odlomek iz knjige

Gilead ni produkt fanatikov in pošasti, temveč ljudi, ki stojijo križem rok, oportunistov, ki jim je vseeno, pragmatikov, ki se vedno postavijo na noge, jeznih nedojebancev, ki lahko z regresijo le pridobijo, nedolžnih ljubiteljev porodne krvi, jordanov petersonov, ki oznanjajo vrnitev k spolni hierarhiji, sredincev, ki uživajo v svoji uravnoteženosti in dvoumnosti, riti, ki v vsakem stopnjevanju represije vidijo valjar, pred katerega zgolj zaradi moralnih načel že ne bodo skakali, statističnih povprečnežev, ki se vedno zlijejo z množico, večino in statusom quo, akademikov in znanstvenikov, direktorjev arhivov dvajsetega in enaindvajsetega stoletja, ki ženske vidijo kot arheologi ali mrliški ogledniki, antifeministov, ki vedno poudarijo, da je drugod še hujše, fetišistov, ki ne gredo nikamor brez svoje žene, ljubečih moških, ki »skrbijo« za ženske in ki jih mizoginija in spolna diskriminacija in spolne neenakopravnosti, ob katerih bi jim moralo biti slabo, ne skrbijo, ker jih »osebno« ne zadevajo, in žensk, ki prascem pustijo, da jih zmeljejo.
In seveda: Gilead je tudi produkt kapitalizma, neoliberalnega »podjetništva«, ki s tem, da ženske plačuje slabše od moških, blazno profitira. Podrejanje žensk je dobičkonosno! Kapitalizem se mu zlepa ne bo odpovedal. Podrejanje žensk je poslovni model.

(str. 229 – 230)

Nagrajena knjiga: 

Rožančeva nagrada/nagrada Marjana Rožanca 2014

Rožančeva nagrada/nagrada Marjana Rožanca 2016

Cobiss povezava


Ključne besede: SAMOKRITIČNOST, PARODIJA, DRUŽBENA ODGOVORNOST, ANALITIČNA FILOZOFIJA, ESEJI


Prispeval/-a: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale
Objavljeno: 12.3.2022 19:14:47
Zadnja sprememba: 12.3.2022 19:48:43
Število ogledov: 159