Dobre knjige
4124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Odprla sem oči in šla k oknu : roman
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:4









Vinko Möderndorfer

Odprla sem oči in šla k oknu : roman

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2007

Št. strani: 182


Narodnost: slovenska književnost

Avtor s to knjigo nastavlja ogledalo izpraznjenosti slovenske družbe. Zlasti tistega dela, ki ima polno materialnih dobrin in si praznino svojih odnosov nadomešča s še več dobrinami. Ob tem pa pozabi na odnose. Mlajši zakonski par, brez otrok, preživlja dopust v obmorskem apartmaju. V izpraznjenost njunega odnosa nenadoma vstopi mladenič Maj, ki s svojo podobo vzburka strasti v obeh zakoncih. Ker nista sposobna vzpostaviti odnosa med seboj, ga vzpostavljata z njim in tako nehote preko njega. V tem mladeniču se namreč zrcali njuna neizpolnjenost in neizživetost, ki sta jo bila pripravljena zatajiti za materialne dobrine. Kljub temu da je dogajanje kar naprej polno spolnosti, to zlahka prepoznamo kot prispodobo duhovne praznosti njunega odnosa, ki jo nadomeščata prav s tem. Da je avtor pravi mojster dramaturgije, nas prepriča tudi z nepričakovanim koncem.



Odlomek iz knjige

»Potem sta pa jalova.« Kruto zaključi Maj in nadaljuje s svojim sprehodom po prostoru.
Tadej skoči pokonci. S kolenom butne ob bidermajer mizico in jo prevrne … Kozarec se odkotali na preprogo … Pravi širaz. Tudi original. »Nisva jalova!« zakriči. Njegov krik ni napadalen, njegov krik je krik obrambe.
»Koliko je vredna tale mizica?« vpraša Maj, kot da se ni nič zgodilo. »Najbrž precej. Predvidevam, da ni ponaredek. Ja, ja,« prikimava, »prava je, kot vse v tem stanovanju … Slike, okvirji, ploščice v kopalnici, intarzijski parket, pohištvo, kristal, porcelan, obleke … Vse je pravo in dargoceno. Samo vidva sta jalova!«



Cobiss povezava




Prispeval/-a: Matjaž Eržen, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka
Objavljeno: 23.12.2014 9:01:34
Zadnja sprememba: 23.12.2014 12:49:33
Število ogledov: 2435




Priporočamo