Zgodovina moje heroinske odvisnosti : [življenjsko optimistična različica Otrok s postaje Zoo]

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Število strani

383

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

»Zizati sem nehal ob pravem času in začel kakati v kahlico in brisati ritko natanko po dr. Freudu. Bil sem v vrtcu in potem v šoli. Odličnjak, smučar, plavalec … literarni vzburjenec ...«

… prične opisovati svojo pot s slovenske postaje Zoo sedanji psihoterapevt, ki zagovarja teorijo izbire. V nasprotju s Christianino »Mi, otroci s postaje Zoo« obsega v Blažičevi pripovedi »padec na dno« le manjši del knjige. V preostalih poglavjih avtor brez dlake na jeziku ponuja številne oprimke, ki odvisnike in njihove drage vodijo iz brezupa. Skupnost Srečanje, poznana predvsem po avtoriteti, ki še posthumno buri duhove (kontraverzni Don Pierino), sprejema in uči fante »kovati svoja jajca« tudi v naših krajih (Kostanjevica pri Novi Gorici, Čadrg). Gre v delu predvsem za vzgojni moment ali že za umetnost? Je bogat besedni zaklad v rokah spretnega pripovedovalca že literatura?
Konfucij bi se na tem mestu verjetno zvito nasmehnil in rekel, da »naša največja veličina ni v tem, da nikoli ne pademo, temveč, da se vsakič, ko pademo, poberemo. Kaj hočemo, življenje je umetnost in umetnik je, kdor preživi.«

Glej tudi:

Moja zgodovina ne podpira idej, ki plujejo naokoli učeč, da je odvisnik k svoji nesreči priklenjen z zunanjimi ali notranjimi pogoji, ki jih njemu z lastno voljo in izbirami ni dano nadzirati. Kot na primer kakšne bebave domislice o odvisniku kot tradicionalnem bolniku brez neposrednega vpliva na razvoj lastne bolezni ali odvisniku, ki je bil pogojen k negativni kompenzaciji manj ugodnih socialnih razmer, v katerih je odraščal. In polno je še takih domislic. Se mi zdi, da takšne ideje kruto koljejo vizijo svobodnega človeka. Bi rade morile upanje.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodovina moje heroinske odvisnosti : [življenjsko optimistična različica Otrok s postaje Zoo].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 76
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3