Umazani vikend

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Suzana Tratnik
Ključne besede Maščevanje, Nasilje, Ženske
Število strani

206

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko plenilec postane plen

Kontroverzni roman je zgodba o ženski. Ženski, ki ima dovolj. Njeno ime je Bella in celo njeno življenje je bila podvržena različnim oblikam moškega nasilja. Po obisku in vzpodbudi iranskega jasnovidca se odloči, da ne bo več žrtev. Plenilci, ki nanjo prežijo postanejo njen plen. Belli ni mar za dostojnost, do spolnih in moralnih iztirjencev ne čuti več strahu. Ubija jih filmsko, nenadno, vse njene žrtve umrejo z izrazom presenečenja na obrazu. Da jim je to storila ona, ženska. Ni več nemočna žrtev, ki ji usodo krojijo moški. Je ženska, ki svojo fizično krhkost spretno uporabi kot orožje. In žrtev ji zlepa ne zmanjka.
Helen Zahavi je roman objavila leta 1991 v Veliki Britaniji in sprožila plaz zgražanja in pohval. Za svojo knjigo pravi: »Za razliko, enkrat ženska preživi. Zelo sebična ženska, ki pa bi raje bila mesar kot pa jagnje.«

Pogledala ga je. Bil je zelo majhen moški. Manjši ko je moški, večji je njegov ego. To je pogosto opažala. Vsi so to opažali. Ne potrebuješ nobenega daru, da bi to opazil. Saj ne, da bi čutila odpor do majhnih moških. Ne kaj preveč. Ne kaj posebej. Ne, razen če mislijo, da jo bodo imeli. Če mislijo, da jo bodo imeli, če postanejo preveliki za svoje drobne čeveljce, če mislijo, da bodo splezali na škatlo od pomaranč in imeli to Bello, potem se ji nekaj zameri. Ta nesramnost. Ta samozavajajoča drznost.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Umazani vikend.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi