Trije možje v čolnu, da o psu niti ne govorimo

Žanrhumoristični roman, mladinski roman, satirični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Maja Kraigher
Ključne besede Humor, Satira
Število strani

235

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pazite, da se vam od smeha ne zaskoči čeljust!

Angleški pisatelj in humorist Jerome Klapka Jerome se je v literarnem svetu pojavil v letu 1885 z zbirko zabavnih spominov na lastne izkušnje v igralskem svetu (On the stage – and off) ter leto kasneje z zbirko humorističnih esejev Brezdelne misli brezdelnega človeka.

Že tri leta kasneje je prodrl in požel svetovno slavo s svojim prvim romanom, knjigo Trije možje v čolnu, da o psu niti ne govorimo. Gre za roman v devetnajstih poglavjih, ki jih uvajajo (pre-)bogati podnaslovi, tipični za tovrstno žanrsko literaturo devetnajstega in zgodnjega dvajsetega stoletja.

Navdih za življenjsko delo je dobil na poročnem potovanju s čolnom po Temzi – če pretiravamo, je ženo v njem le nadomestil s prijateljema. Trije prijatelji – George, Harris in avtor – se s psom Montmorencyjem odpravijo na veslaški izlet po Temzi. Opis porečja Temze in delno zgodovino tega območja je Jerome spontano priključil popisovanju nepopisno smešnih zapletov, ki si jih trije prijatelji bolj ali manj zakuhajo kar sami. Med dogodivščinami na potovanju se razkrivajo njihove (povsem nedolžne, a pogosto sramotne in ponižujoče) slabe lastnosti. Osti svojega črnega humorja je Jerome usmeril v človeške pomanjkljivosti in slabosti, kot so hipohondrija, lenoba in napuh, morda pa še zlasti samovšečnost, ozkogledost in egocentričnost. Prvoosebni pripovedovalec skozi precej gostobesedno zgodbo nezavedno razkrije te nelepe značilnosti tako sebe kot svojih prijateljev. Jerome K. Jerome prav na osnovi pripovedovalčeve nedolžne iskrenosti razvija svoj specifični humor, ki mu je prinesel svetovno slavo. Prvencu sta v smislu nadaljevanja sledila še Dnevnik romanja in Trije možje se klatijo, ki tolikšnega uspeha nista dosegla, a ju je kljub temu vredno vzeti v roke. Jerome Klapka Jerome je vsekakor zaslužen, da se je slava specifičnega angleškega humorja razširila po vsem svetu in je s svojim literarnim prispevkom tlakoval pot številnim današnjim humorističnim serijam.

Glej tudi:

“Na fotografiji z Georgeem nisva bila ravno posrečena. Kakor je bilo pričakovati, je najina usoda seveda narekovala, da je možak sprožil tisti vražji aparat ravno v trenutku, ko sva oba ležala na hrbtu in divje mahala z nogami po zraku, na obrazih pa sva imela zapisano zbegano vprašanje: ‘Kje pa sem? Kaj je zdaj to?’
Bistvo tiste slike so bile prav gotovo najine noge. Pravzaprav je bilo kaj malo drugega sploh videti. Ospredje so popolnoma zapolnile. Za njimi si bežno videl druge čolne in delčke prizorov iz okolice; toda vse in vsi drugi v zapornici so bili videti v primerjavi z najinimi nogami tako skrajno neznatni in nepomembni, da jih je bilo kar sram in niso hoteli naročiti slike.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trije možje v čolnu, da o psu niti ne govorimo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 147
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 26
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 17