Trenutki videnja

4,8
(13)
Žanrdnevnik
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Breda Biščak
Število strani

319

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Dnevniški zapisi o tegobah ustvarjanja, premagovanju duševne bolezni in ljubezenskih bolečin

Slavna angleška pisateljica, esejistka in literarna kritičarka Virginia Woolf, katere romani segajo v sam vrh modernizma, je od leta 1915 bolj ali manj redno pisala dnevnik. Kljub njeni želji, da se po smrti uničijo vsi zapisi, pa je mož Leonard Woolf leta 1953 objavil izbrane dnevniške zapise pod naslovom Dnevnik pisateljice. V pričujočem slovenskem, zelo okleščenem izboru spoznamo pisateljico ne le kot neumorno literarno ustvarjalko, pač pa tudi kot žensko z razgibanim družabnim življenjem. Prijateljevala je z mnogimi znanimi literati in aristokrati tistega časa, to je obdobja med dvema vojnama, ki nam ga Woolfova predstavi kot zelo svobodnega v medosebnih odnosih ter mišljenju, pa tudi dekadentnega v slutenju družbenih sprememb in druge svetovne vojne.

Zakaj je življenje tako tragično, tako podobno ozki tlakovani potki nad prepadom? Ozrem se navzdol; obide me omotica; sprašujem se, kako bom pot kdajkoli prehodila do konca. Toda zakaj se tako počutim? Zdaj ko sem to rekla, se ne več. Ogenj prasketa, poslušala bova Beraško opero. Le da se valja okoli mene; ne morem si zatiskati oči. Občutek nebogljenosti: jalovo prebijanje ledu. Ko pišem, melanholija pojenjuje. Zakaj potemtakem ne pišem o njej pogosteje? To mi pač preprečuje nečimrnost.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trenutki videnja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja