Tat umetnin: roman

Žanrkriminalni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Ključne besede Kriminalni film, Umetnine
Število strani

305

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman o umetnostnem kriminalu

Noah Charney je Američan (sedaj živi v Sloveniji in ga poznamo po njegovi odmevni Slovenologiji), ki je na Cambridgeu študiral umetnostno zgodovino, točneje o kraji umetniških slik. Zato ne preseneča, da roman zelo verodostojno predstavi to, širši javnosti malo poznano področje.

Pripoved se začne z izginotjem slavne Caravaggieve oltarne slike v Rimu, v Parizu izgine Malevičeva umetnina Belo na belem polju, tudi v Londonu se zgodi kraja … Začnejo se preiskave, ki dolgo ne prinesejo rezultatov …

Kriminalko odlikujejo izbrušen slog, hitro menjavanje dogajalnih krajev in stopnjevana napetost. Za bralske sladokusce pa tudi manj zahtevne bralce.

Od blizu si je ogledal vsako grafiko. Kako mojstrski bakrorezi, je pomislil, črte so tako tesno prepletene in enakomerno razporejene. Lesgourges je videl postopek izdelovanja bakrorezov, zato je vedel, kako zahteven je. Umetnik je moral biti zelo močan, da je zarezal v bakreno ploščo s kovinsko iglo in izdolbel kovino s kovino, preden je v tako ustvarjene vdolbine lahko steklo črnilo. Nato so ploščo položili v prešo in podobo odtisnili na moker papir. Popolnoma drugače od Rembrandtovih jedkanic, ki so tehnično podobne risbam. Saj so bile tudi te občudovanja vredne, toda Dürerjeva sposobnost izvabiti prefinjene podrobnosti s pomočjo tehnike, ki je poleg spretne roke zahtevala grobo silo, je bila preprosto osupljiva.
(Str. 239)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tat umetnin: roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2