Tadeja Brankovič: peta olimpijada

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede biografija, biatlon, šport
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Živeti polno življenje

Biografija Tadeje Brankovič, biatlonke, ki je nastopila na štirih olimpijskih igrah, predstavi zakulisje Tadejine športne in osebne poti. Marjan Fortin, soavtor, med drugim zapiše takole: “Na snegu in stadionu je bila nepopustljiva. Nikoli se ni predala, tudi takrat, ko so tarče ostale nepobeljene. Imela je neverjetno energijo. Manjša kot druge, s kakšnim kilogramom mišične mase več je bila med najhitrejšimi. Neverjetno, kakšen ‘motor’ je imela. Kar nekajkrat je bila blizu zmage, tudi kolajne, a zanjo je bila zmaga to, da je s tekmo opravila po najboljših močeh.”

Gre za navdihujoče branje, še posebej, ker Tadeja opiše tudi “peto olimpijado” oz. svoj boj z rakom. Takrat se je lestvica njenih vrednot postavila na pravo mesto in še posebej je izstopilo zavedanje, kako je pomembno samo to, da živiš polno v vseh življenjskih okoliščinah.

Sama o tem takole pravi:

“Vsaka olimpijada je zame zmaga. Štiri olimpijske igre so merile rezultat na štoparici. Peta ne meri hitrosti. Tukaj moram osvojiti zlato medaljo. Druge opcije ne podpišem!”

“Odločila sem se, da želim še živeti in veliko doživeti. Zdravljenje me bo spremljalo kar nekaj let. Vsak obisk onkološkega inštituta me bo vedno znova opozoril, da sem tu in živim. Da sem lahko srečna in da sem na dobri poti. Živim in vsak dan sem lahko hvaležna za vse, kar imam.”

(str. 237)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tadeja Brankovič: peta olimpijada.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 44
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0