Smešno, ma non troppo: zapisi o telesu, duhu, glasbi in vrtanju po nosu

Žanrkolumne
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ilustracije Izar Lunaček
Število strani

236

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Marko Pokorn ni samo priznan, srčen pediater in infektolog, ampak tudi scenarist številnih uspešnih gledaliških predstav in televizijskih nanizank. Gledalcem je ostal v nepozabnem spominu s priljubljeno nanizanko Teater paradižnik in Naša mala klinika. Svojčas je bila slednja ena od najbolj gledanih TV oddaj.
Pokorn je tudi v kolumnah, ki so od 2017 izhajale v Delu, ostal zvest svojemu stilu pisanja. Popelje nas po najrazličnejših temah – od trenutno aktualnih do brezčasnih. Pogosto se mu zapiše kak utrinek iz otroštva, z nostalgijo se spominja osemdesetih, sledi poblisk v medicino. Najsibo z znanstveno raziskavo ali pa anekdoto iz lastne klinične prakse. Umanjkati ne sme niti navezava na njemu tako ljubo glasbo, ki potolaži še tako izmučeno ali potrto srce. Vse skupaj je začinjeno z ravno pravo mero humorja in pogosto odstre svet okrog nas še z drugega zornega kota. Zapise lepo dopolnjujejo izvirne in zabavne, pronicljive ilustracije priznanega ilustratorja Izarja Lunačka.
Knjiga, ki nas prepriča s svojo iskrivostjo, humorjem in nenazadnje temami, ki so del nas vseh.

Glej tudi:

Že od mladih nog sem bil deležen zbadanja na račun svojega priimka. V vrtcu, šoli ali drugje so se sogovorniku ustnice ukrivile v nasmešek, češ, a si ti kej pokoren? Ali: ti si ena pokora, a ne? V mednarodnih zbadanjih sem bil Popkorn … Najprej sem travme potrpežljivo ponotranjil in molče trpel, v najstniških letih pa sem zbadajočemu začel jezikati nazaj, češ, ti si pa prvi, ki se je tega spomnil, meni se kaj tako genialnega do zdaj sploh ni posvetilo, kar se je v situacijah neravnovesja moči lahko izkazalo za kontraproduktivno. Se pač naučiš, da primitivcev ni dobro preveč jeziti.
str. 64

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Smešno, ma non troppo: zapisi o telesu, duhu, glasbi in vrtanju po nosu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 8