Prosim, pazi na mamo

Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostkorejska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Katarina Mahnič
Število strani

197

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ljubi, dokler ti je dano ljubiti."

Žena na železniški postaji izpusti moževo roko, on nevede stopi na vlak brez nje. Vse svoje življenje je prebila na mirnem korejskem podeželju, sedaj ostarela in bolna skrivnostno izgine v množici velikega mesta. Skozi spomine otrok in moža se izrisuje podoba preproste, delavne in predvsem srčne ženske, ki je požrtvovalno skrbela za svojo družino, bila je njihova tolažba in bodrilna moč. Na plan vrejo občutki krivde in obžalovanja zaradi prelomljenih obljub, nepremišljenih besed in dejanj, nepotrpežljivosti v odnosih z ženo in materjo ter lastne sebičnosti. Njeno dobroto so jemali kot nekaj samoumevnega, kako ljuba jim je, spoznajo šele zdaj, ko je pogrešana. Knjiga je ganljiv poklon materi in materinski ljubezni, zanjo je korejska pisateljica leta 2012 prejela nagrado za najboljši azijski roman.

Glej tudi:

Preden si na seulski postaji izgubil ženo izpred oči, je bila zate samo mati tvojih otrok. Bila je kot mogočno drevo – dokler se nisi znašel v položaju, ko je morda ne boš nikoli več videl – drevo, ki stoji na mestu, razen če ga ne posekajo ali izpulijo. Ko je izginila mati tvojih otrok, si spoznal, da je izginila tvoja žena. Ženo, na katero se nisi spomnil petdeset let, si nosil v srcu. Šele ko je izginila, je zares prišla k tebi; lahko bi stegnil roko in se je dotaknil.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Prosim, pazi na mamo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 12